Toen in Dordt: de bevroren Oude Maas in 1929

Door Lisanne Doff 6 januari 2019

Deze week zien we een oude foto uit 1929. Het lijkt een normale foto van voetgangers en een bestelbusje op de weg. Maar als we beter kijken, zien we dat deze ‘weg’ helemaal van ijs is. Het is namelijk de bevroren Oude Maas. 

De winter van 1928/1929 is de boeken in gegaan als strenge winter. In februari was zelfs sprake van een Siberische kou. Dat komt doordat koude lucht van Nova Zembla ons land in een snel tempo bereikte. Er werden temperaturen bereikt die aanvoelden als -20 graden Celcius.

Hotel Bellevue

Het was zo koud dat de Oude Maas dik en stevig genoeg was om met busjes overheen te rijden. Links op de foto zie je Hotel Bellevue, waar je in een rechte lijn naartoe kunt lopen. Om vanaf de Zwijndrechtse kant op deze manier bij het hotel te komen, heb je normaal een bootje nodig.

Dynamiet

Er waren veel vastgevroren schepen in deze periode en daarom werden er op 20 februari 1929 torpedisten ingezet. Dat zijn maritieme explosievendeskundigen. Zij probeerden, met behulp van dynamiet, het ijs op te blazen zodat de schepen vrijkwamen. Maar door de erge kou waren de explosies niet sterk genoeg en bleven de schepen muurvast zitten.

Filmpje met Dordtse beelden van de koude winter in 1929

Lees ook:

Toen in Dordt: 10 x oude foto’s van schaatsen in Dordrecht

Het gebeurt niet meer zo vaak dat onze winters zo koud zijn, waardoor we op het natuurijs kunnen sch...

Toen in Dordt: de strenge winter van 1963 in Dordrecht

De winter van 1962/1963 was de koudste winter van de afgelopen eeuw. We moeten helemaal terug naar d...

adv.