Toen in Dordt: toen een pet, korte broek en kniekousen nog hip waren

Door Karlijn Goorts 11 maart 2018

Je kijkt naar een beeld van het Bethlehemplein uit 1935 tijdens een kermis voor de D.A.W.A-week. Een initiatief van de winkeliersvereniging Voorstraat-West.

Douwe Flier van Dordt Hartje Stad: “Er is veel publiek op de been. De heren veelal met hoed of pet en voorzien van een fiets. De jongeheren zoals vooraan op deze foto volgen de modetrend van die tijd, een pet, korte broek en kniekousen. Links zie je de Raamstraat richting Bagijnhof, en in de verte nog het torentje van het later afgebroken postkantoor, met ernaast het torentje van C&A.”

Het plein

“Het Bethlehemplein is ontstaan in 1927 bij een sanering van dit gedeelte van de stad. Op oude plattegronden van dat gebied is veel bebouwing te zien omgeven door smalle straatjes zoals Hil, Bagijnenstraat, en Raamstraat. Veel werd hier gesloopt voor het bouwen van een nieuwe woonwijk tussen de Vest en de Breestraat.”

“De naam van het pleintje verwijst naar het klooster Bethlehem waarvan men toen dacht dat het daar had gestaan. In werkelijkheid stond dit klooster echter veel dichter bij het Bagijnhof.”

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.