Toen in Dordt: zo zag de Statenplaats in 1967 eruit

Door Karlijn Goorts 12 november 2017

De Statenplaats toen Sport 2000 nog nergens te bekennen was en de Vergulde Lampet nog geen café-restaurant was. We zien hier op de foto vooraan de smalle bestrating van wat ooit de Gevulde Gracht was. 

Douwe Flier van Dordt Hartje Stad: “In het verlengde van de Gevulde Gracht, daar waar de drie jongemannen lopen, begint de Tolbrugstraat Landzijde. Met aan het eind links de ‘wereldberoemde’ kauwgummuur. Het witte huis met het puntdak links op de hoek is de Vergulde Lampet, het café-restaurant met een kastanjeboom op het terras. Als we goed kijken zien we op deze foto een jonge kastanjeboom staan.”

Blindeliedengasthuissteeg

“De smalle straat links is de Blindeliedengasthuissteeg die naar de Vriesestraat loopt. De naam van deze steeg zou de op één na langste straatnaam van Nederland zijn. Boven het dak van de Vergulde Lampet zien we geheel links het kruis van de Lutherse Kerk, die aan de Vriesestraat staat. Op het hoekje van Tolbrugstraat zit een kleine A&O winkel die op deze mooie dag in april de deur heeft opengezet. Rechts op de foto de trappenhal van warenhuis V&D die toen gebruikt werd als  personeelsingang, nu is het een laadruimte geworden.”

Toen in Dordt

Dordrecht is een prachtige stad en zit bomvol verhalen. Niet alleen de verhalen van nu vinden we interessant, maar ook zeker de verhalen van toen. In deze rubriek vind je oude foto’s van Dordrecht. Hiervoor werken we samen met Douwe Flier van Dordt Hartje Stad.