Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! Zo zag naar de bioscoop gaan bij Astoria er vroeger uit in Dordrecht

Door Lisanne Doff 20 september 2020

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ooit kostte een bioscoopkaartje in Dordrecht een paar dubbeltjes. Eerlijk is eerlijk: toen kon je nog niet naar filmzalen waar je een 3D bril op deed, maar vroeger werd Astoria door recensenten als elite theater beschreven.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Astoria werd in 1919 geopend en daarmee kreeg Dordrecht een tweede bioscoop in de binnenstad. Een jaar eerder was namelijk het Luxor gebouwd en die bioscoop lag letterlijk om de hoek. Astoria kreeg een plekje naast de Waalse kerk op de Voorstraat en het Luxor zat in de Visstraat.

Astoria
Astoria op de Voorstraat. Foto: RAD

De ingang

De voorgevel van Astoria. | Foto: RAD

De hoofdentree werd beschreven als een moderne, in kunstzandsteen opgetrokken theatergevel. Zo zegt een oud artikel uit Filmwereld: ‘De grote hoofdentree wordt geflaneerd door twee in verticale lijnen opgaande traptorens, met de geestig verdeelde trapramen, waarin de letters Astoria prijken’. Ook waren er glas-in-loodramen in het gebouw te vinden. In die tijd werd het gebouw een ‘modern stuk architectuur’ genoemd.

Het interieur

Foto: RAD

Als je het gebouw binnen ging, vond je aan beide kanten een trap naar de balkonverdieping. Onder die trappen waren de kassa’s te vinden en de ingang naar de bioscoopzaal.

Plek voor 500 bezoekers

Foto: RAD
Foto: RAD

De bioscoopzaal had plek voor 350 gasten en op de balkonverdieping waren nog eens 150 zitplaatsen. Wat toen nog echt bij een bioscoopzaal hoorde, was de flinke orkestruimte. Die bak bevond zich onder het doek waar de film op werd afgespeeld.

‘Elite theater’

De Engelse viceconsul Mr. J.J. Vriesendorp snijdt een Victoria-taart aan die de directie van Astoria heeft laten maken voor genodigden bij de eerste vertoning van de film “Koningin Victoria”. | Foto: RAD

In de bioscoop bevonden zich ook foyers waar je in de pauze naartoe kon. Filmwereld zegt in het oude artikel: ‘Een verdieping hoger gaande, komen we in de foyers die smaakvol van verdeling en decor menigeen een aantrekkelijk oponthoud zullen verschaffen.’ Lunchroom Americain verzorgde de buffetten en de recensent van Filmwereld vond Astoria overkomen als een elite theater.

Bewegende beelden

Er zijn nog wat bewegende beelden bewaard gebleven uit de jaren ’40. Na het zien van de film ‘Vliegende Tijgers’ gingen gasten nog wat eten bij Kunstmin.

Lees verder op de volgende pagina voor het einde van Astoria. 

De verwoestende brand

De brand in 1982 verwoest meubelzaak Buytink en Astoria. | Foto: RAD

Op 30 maart 1982 brak er een grote brand uit in de meubelzaak van Buytink. Dit complex lag achter de bioscoop. De meubelzaak en Astoria gingen in vlammen op. De schade werd in 1983 hersteld, maar het was tevergeefs. Astoria werd in 1984 gesloten en vervangen door een winkel.

Bekijk ook:

Toen in Dordt: zwemmen in ‘De Groene Plas’

Als je aan de Wantijbuurt denkt, denk je waarschijnlijk aan het Wantijbad. Toch kon je vroeger in de...

Het Tinder van toen: 8 x contactadvertenties uit Dordtse kranten

Als je nu op zoek bent naar een date, kun je Tinder openen en beginnen met swipen. Vroeger ging dat ...

Zo zit dat: hadden we echte Dordtse klederdracht?

Als je het hebt over klederdracht of streekdracht zullen veel van jullie direct denken aan Volendams...

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.