Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze verdwenen winkels op de Voorstraat vergeten we nooit meer

Door Redactie indebuurt Dordrecht 5 april 2020

Toen ze er zaten, dacht je dat ze zouden blijven tot in lengte van dagen. We hebben het over een aantal winkels op de Voorstraat in Dordrecht die echt een begrip waren. Waren ja, want op een gegeven moment gingen ze toch weg. Soms omdat de eigenaar met pensioen ging en soms waren er andere redenen. We hebben een aantal Dordtse zaken op een rij gezet en dan roep je misschien wel: o ja!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Tosca op de Voorstraat

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

De bonbons van Tosca kun je vandaag de dag nog op verschillende plaatsen kopen, maar er ging toch niets boven de ‘echte’ winkel op de Voorstraat. Favoriet: de bonbon in de vorm van een petje. Melkchocolade alstublieft.

Kruiden, thee en meer

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Kruiderij Robert-Jan van den Broek zat op de Voorstraat 323. Je kon er enorm veel soorten kruiden kopen, thee en homeopathische geneesmiddelen. Deze foto is gemaakt in 1999.

Het begrip Woerdenbach

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Veel wat oudere geboren en getogen Dordtenaren kennen misschien nog wel de winkel van Woerdenbach. Ze hadden een grote zaak vol lederen tassen, jassen, handschoenen en noem maar op. Menig kind dat voor het eerst naar de middelbare school ging, had een spiksplinternieuwe schooltas van Woerdenbach onder zijn snelbinder.

Lampen en andere bijzondere woonartikelen

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

In een tijdloze klassieke stijl. Zo kon je de woonaccessoires wel noemen. Voordat ze op de Voorstraat zaten, had Valckx een winkel in het Achterom en daarvoor een juwelierswinkel aan de Krispijnseweg.

Het Rembrandthuis

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Iets verderop op de Voorstraat zat jarenlang Het Rembrandthuis. Van professional tot amateur wist de creatieve speciaalzaak te vinden. De zaak werd gedreven door Adriaan Kloens en heeft er vijftig jaar gezeten.

Bruidegom en Sinterklaas

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Als er één echtpaar was dat je met liefde en geduld alle artikelen in de winkel liet zien, dan waren het de heer en mevrouw Pragt. Op de foto zie je Henk Pragt in zijn fopwinkel annex kledingverhuurzaak op de Voorstraat. Hij hielp niet alleen Sinterklaas in zijn kostuum, maar ook menig Dordtse bruidegom in zijn pak (en heel vroeger bruid!). Dordtse jeugd kocht er klapsigaren, fopdrollen, knaltouwtjes en… ja, wat eigenlijk niet? Alles wat een kind gelukkig maakte.

Martinot met allure

winkels
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

In de winkel van Martinot kon je paraplu’s kopen en wandelstokken. Dat wisten ze tot in de wijde omtrek. Broer en zus Albert en Wilhelmina Martinot dreven de winkel met allure. Die enigszins deftige uitstraling heeft de zaak tot en met de laatste dag gehad. Deze foto is gemaakt in de jaren 90.

Meer zoals dit artikel:

Voorstraat

5 x deze winkels van vroeger missen we in Dordrecht

Soms kan het je ineens overvallen: een verlangen naar vroeger en dan vooral hoe het er toen uitzag. ...

Toen in Dordrecht: Van der Ham Optiek in de Vriesestraat

Er mag vroeger dan misschien Van der Ham Optiek boven de winkel gestaan hebben, maar de opticien in ...

8 x oude foto’s van winkels op de Voorstraat

De Voorstraat is de langste winkelstraat van Nederland, ook al zijn daar tegenwoordig de meningen ov...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.