Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x deze items had elke Dordtenaar vroeger wel in huis

Door Carin van der Meij 4 april 2020

Een koffiemolen, een telefoon met draaischijf: gaat er een belletje rinkelen? Het zijn allebei voorwerpen die vroeger in elk Dordtse huishouden te vinden waren. Er zijn nog veel meer spullen die Dordtenaren vroeger hadden, maar nu nergens meer te vinden zijn. Ga er even voor zitten, want wij nemen je mee in huizen van toen.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Vierkante beeldbuis

Woonkamer van een bewoner van bejaardencentrum De Gravenhorst aan de Vijverlaan. | Foto: RAD

Een televisie anno 2020 is groot en erg dun. In de Dordtse woonkamers ging dat er tientallen jaren terug iets minder subtiel aan toe. Om het formaat van een beeldbuis – groot en vooral heel vierkant – kon je niet heen. Overigens wilde je dat ook niet, want een avondje voor de buis was één van de weinige bronnen van vermaak. Je had het helemaal goed voor elkaar als er ook nog een ingebouwde videorecorder in zat, dan kon je bijvoorbeeld ‘Spel Zonder Grenzen’ opnemen als je een afspraak had. Handig!

Platenspeler

Platenspeler. | Foto: ANP

Toegegeven, er zijn Dordtenaren die nog een platenspeler in huis hebben. Maar vaak toch ter decoratie, lekker vintage. Wilde je in de jaren ’60, ’70 muziek luisteren? Dan was een platenspeler the way to go. De muziek van The Beatles, Bob Dylan maar ook van [noem lokale artiest van vroeger] galmde door de Dordtse woonkamers.

Door de introductie van de cd – veertig jaar geleden – werd de platenspeler vervangen voor een cd-speler. Overigens behoort die ook alweer tot een uitstervend ras, want veel Dordtenaren luisteren nu muziek via online streamingsdiensten.

Huistelefoon

Directeur Eddes van de Ambachtsschool aan de Reeweg Oost in zijn kamer aan de telefoon. | Foto: RAD

Voor de mobiele telefoon hadden bijna alle Dordtenaren een huistelefoon. Die werkte net zo goed als de nieuwste mobieltjes, maar hadden één voor de hand liggend nadeel: je kon ze natuurlijk alleen maar thuis gebruiken. Het feit dat je broer of zusje via de andere huistelefoon stiekem je gesprekken kon afluisteren, was ook zeker een nadeel.

De huistelefoon kwam in allerlei soorten en maten: eentje met een draaischrijf, een druktoetsen en veel later zelfs een draadloze telefoon. En herinner je nog de telefoongids? Good old times

Koffiemolen

Foto: Pixabay

De ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts heeft in veel keukens in Dordrecht gehangen. De molen vulde je met koffiebonen en door aan de hendel te draaien, werden de bonen gemaald. De heerlijke koffiegeur verspreidde zich al snel door het hele huis. Met de komst van koffieapparaten zijn dit soort molens overbodig geworden en dus ook bijna nergens meer te vinden in Dordtse huishoudens.

Zinken vuilnisbak met Dordrecht erop

Ze worden soms nog gebruikt als vuilnisbak, bloembak of ter decoratie: de zinken afvalbak met plaatsnaam. Voordat we kliko’s hadden, gebruikte iedereen een zinken bak. Nu zien we ze bijna niet meer. Al staat er nu eentje te koop op Marktplaats. 

Meer zoals dit artikel:

Zo werden zieke Dordtenaren vroeger behandeld

In het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt het personeel keihard in de strijd tegen het coronavirus. ...

Toen in Dordrecht: Van der Ham Optiek in de Vriesestraat

Er mag vroeger dan misschien Van der Ham Optiek boven de winkel gestaan hebben, maar de opticien in ...

5 x dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Dordrecht

Steeds meer winkels verdwijnen uit het straatbeeld in Dordrecht en dat doet ons verlangen naar de go...

Toen in Dordt: zo beleefde Dordrecht de Spaanse griep van 1918

Het coronavirus, COVID-19, is het gesprek van de dag in Dordrecht en de rest van Nederland. Inmiddel...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.