Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schwalbe! Deze 7 x (oud-)voetballers komen oorspronkelijk uit Dordrecht

Door Lisanne Doff 6 september 2020

Dat wij in Dordrecht best goed kunnen voetballen, is voor ons niets nieuws. Maar wist je dat sommige voetballers het wel heel ver ‘geschopt’ hebben? Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met (oud-)voetballers die uit Dordrecht komen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

René van der Gijp

René van der Gijp passeert de verdediging van FC Basel. | Foto: ANP

René van der Gijp heeft eigenlijk geen introductie nodig. Hij kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Op 4 april 1961 werd René in Dordrecht geboren en op jonge leeftijd begon hij al met voetballen. Hij startte bij DFC in Dordt en speelde onder andere bij Feyenoord, Sparta, PSV en in 1982 werd Van der Gijp voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Na zijn voetbalcarrière werd hij actief in de media, waardoor we hem regelmatig op televisie zien.

Elvis Manu

Elvis Manu in 2015. Een wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. | Foto: ANP

Op dit moment is Elvis nog actief als voetballer en speelt hij voor de Bulgaarse landskampioen. Maar zijn loopbaan begon in Dordrecht, waarna hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2012 maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Hij was kort bij de club Beijing Renhe in China te vinden en speelt sinds augustus 2020 bij PFK Ludogorets.

Marco Boogers

Foto: ANP

Voormalig profvoetballer Marco Boogers werd in 1967 in Dordrecht geboren. Nog voordat hij twintig jaar oud was, maakte hij al zijn profdebuut. Hij speelde onder andere voor RKC, FC Dordrecht én West Ham United. In 1995 kreeg Marco een ereprijs bij de ‘Nederlandse voetballer van het jaar’, namelijk de Bronzen schoen. Na zijn carrière als voetballer werd hij technisch directeur bij FC Dordrecht. In 2017 legde hij deze functie neer.

Evander Sno

Evander Sno (L) in duel tijdens een wedstrijd in 2009. | Foto: ANP

Evander Sno is ex-profvoetballer bij onder andere Ajax, Celtic, NEC en RKC. Op zijn elfde begon hij met voetballen bij DWS en werd later door Ajax ontdekt. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking maakte hij deel uit van het Nederlands olympisch voetbalelftal. Mensen kennen Evander ook vanwege een wedstrijd in 2010, tussen Jong Vitesse/AGOVV en Jong Ajaz. Evander werd toen getroffen door een hartstilstand, waarna hij een kwartier lang werd gereanimeerd. Hij kwam vervolgens weer bij kennis.

Cor van der Gijp

Een foto van het elftal van Feyenoord in 1956. Cor van der Gijp zit gehurkt in het midden. | Foto: ANP

De achternaam komt je misschien bekend voor en dat kan kloppen. Cor van der Gijp is namelijk de oom van René van der Gijp. Ook hij was voetballer en trainde samen met zijn broers bij Emma in Dordrecht. Hij speelde voor Feyenoord en heeft ontzettend veel doelpunten gescoord. Hij scoorde 171 keer tijdens 233 competitiewedstrijden. Na zijn carrière in Rotterdam, voetbalde hij nog een paar jaar bij Blauw-Wit in Amsterdam. Toen hij stopte met voetballen, werd hij trainer.

Reinier Robbemond

Reinier Robbemond (L) in duel met AZ-speler Mounir El Hamdaoui in 2008. | Foto: ANP

In 1972 werd Reinier Robbemond in Dordrecht geboren en speelde in zijn jeugd voor ODS en SC Feyenoord. In het seizoen van 1990/91 maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal en dat deed hij voor Dordrecht’90. Hij speelde hier meer dan 100 wedstrijden voordat hij naar FC Utrecht ging. Ook speelde hij nog bij AZ en De Graafschap, waarna hij vanaf 2009 aan de slag ging als trainer.

Piet Lagarde

Piet Lagarde staat hier als doelman bij een wedstrijd tussen Feyenoord en SC Enschede in 1963. | Foto: ANP

In 1939 werd Piet Lagarde in Dordrecht geboren en heeft een carrière als keeper gehad. Als jonge jongen speelde hij voor Emma in Dordrecht. Daarna ging hij naar DHC Delft waar hij het betaald voetbaal in ging. Ook speelde hij nog voor Sportclub Enschede. In 1964 raakte Piet Lagarde geblesseerd en had hij een nierscheuring opgelopen. De nier werd verwijderd en een paar maanden later hervatte hij het trainen. Maar hij werd niet meer in wedstrijden ingedeeld. Daarna is hij PR-marketing directeur bij Adidas geworden en hij werd commercieel manager bij FC Dordrecht.

Nog meer voetbaltalent
Wat een talent komt er uit Dordrecht, hè? En dat is nog niet eens alles! Een deel twee met nóg meer Dordtse voetballers verschijnt binnenkort op indebuurt Dordrecht.

Bekijk ook:

Deze 20 bekende Nederlanders komen uit Dordrecht!

Lang niet alle bekende Nederlanders komen uit de hoofdstad. Er zijn genoeg beroemdheden voor wie het...

Foto’s! René van der Gijp en Minouche trouwden op het strand: ‘Een heerlijke dag’

Jip is onze gastredacteur en columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen ...

 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.