Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Om op te eten! 7 x straatnamen waar je trek van krijgt in Dordrecht

Door Lisanne Doff 20 september 2020

Je hebt vast wel eens een straatnaam in Dordrecht gezien waarvan je dacht ‘huh, wie heeft dit nou weer bedacht?!’ Als je om je heen kijkt, spot je best een aantal aparte straatnamen in de stad. We hebben ook straten die vernoemd naar eten. Hier een lijstje met namen waar we letterlijk onze tanden in willen zetten!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Haringstraat/Haringvlietstraat

Blijkbaar houden we hier enorm van een harinkje, want in Dordt hebben we zelfs twee straatnamen met de naam van dit visje erin. De straten liggen wel een eind uit elkaar. De Haringstraat vind je in de binnenstad en de Haringvlietstraat ligt in de wijk de Staart.

Haringvlietstraat. | Foto: Streetview

Palingstraat

We bespreken ook even een andere vissoort die we in Dordt waarderen. In onze stad hebben we niet alleen de Haringstraat en Haringvlietstraat, maar ook de Palingstraat. De zeventiende-eeuwse riviervismarkt zat ten westen van het Groothoofd. Daarom is deze straat naar de paling vernoemd.

Foto: Streetview

Grote Appelsteiger

Een straatnaam zoals deze, vind je nergens anders in Nederland. Het is ook best een bijzondere combinatie, maar we snappen wel waar het woordje steiger vandaan komt. De Grote Appelsteiger ligt namelijk aan het water en is ook meteen een opstapplaats.

Foto: indebuurt Dordrecht

Botermarkt

De Botermarkt vind je in de binnenstad en ligt in de buurt van de Aardappelmarkt en Wijnstraat. Je kunt er bijna een recept mee maken! De Botermarkt heeft maar een kleine oppervlakte en wordt nu gebruikt als parkeerterrein.

Foto: Streetview

Moestuin

Geen specifieke etenswaren deze keer, maar van alles wat. In Sterrenburg ligt namelijk een straat met de naam Moestuin. De straat vind je in de vrij nieuwe wijk Wilgenwende, waardoor deze straatnaam in 2013 aan de Dordtse collectie werd toegevoegd.

Foto: Facebook OZP Makelaars

Suikerstraat

De Suikerstraat ligt in de binnenstad van Dordt en grenst aan de Boogjes en Slikveld. Het is een kleine, smalle straat en als je hem uitloopt kom je bij de Grote Kerk uit. Er staan geen suikerspinroze huisjes, maar ze zijn wel zoet om te zien.

Foto: Streetview

Melkpoortje

Dit is een mini-straatje en ook meteen de kleinste uit dit rijtje. Via het Melkpoortje loop je van de Voorstraat naar de Merwedekade. Oké in vergelijking met de rest van dit lijstje is het geen voedsel, maar toch vinden we het een vermelding waard. Het Melkpoortje was vroeger de aanvoerplaats van zuivelproducten voor de Alblasserwaard.

Foto: Streetview

Meer interessante artikelen:

dordtse mysteries

What’s in a name? 8 x zo komen deze Dordtse straatnamen aan hun naam

Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens planviewer.nl telt Dordrecht er 1074. M...

Dordrecht heeft zes van de tien meest voorkomende straatnamen in Nederland: dit zijn ze

In de top 10 van de meest voorkomende straatnamen in Nederland kan Dordrecht er zes afvinken. En bij...

Deze bijnamen geven Dordtenaren aan onze straatnamen

Wij Dordtenaren zijn trots op onze stad en daar hoort natuurlijk een eigen taal bij. Eerder schreven...
dordtse mysteries

Dit zijn de langste straatnamen van Dordrecht

Het Gelderse Duiven heeft de Laan van de Landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort. Het Overijssel...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.