Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat is een autodate en waarom zijn er speciale verkeersborden voor?

Door Lisanne Doff 22 juni 2019

De indebuurt redactie fietste over de Aardappelmarkt en zag opeens dit bord met de tekst: alléén voor autodate. Maar wat is een autodate? Is dat een plek waar je jouw toekomstige vriend of vriendin ophaalt om daarna een romantische date in de auto te starten? Of is het een tippelzone waar mannen of vrouwen worden opgehaald voor een gezellige avond? Nee, geen van beiden. Wat het dan wel is? Dat zochten we uit.

Wat is autodate?

De één kent het begrip wel en de ander niet, maar als er speciale verkeersborden voor zijn, is het iets waar we meer over willen weten. Autodate is een concept wat is bedoeld om snel, gemakkelijk en goedkoop een auto te kunnen rijden. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je gebruik maakt van een deelauto. Particuliere autobezitters of bedrijven bieden zo’n deelauto aan. Een particuliere deelauto mag alleen in woonwijken door buurtbewoners worden gebruikt. Een autodate van een bedrijf komt in woonwijken en bedrijfsterreinen voor. Deze auto’s worden bijvoorbeeld gebruikt door studenten, ouderen of families en is vooral bedoeld om er korte periodes gebruik van te maken. Anders is het voordeliger om een auto te kopen of huren.

Wat is het voordeel?

Autodate is in het leven geroepen om onder andere de parkeergelegenheid te bevorderen. Omdat er deelauto’s zijn, worden er minder parkeerplekken in beslag genomen. Daarnaast stimuleert het om met het openbaar vervoer, de fiets of met een deelauto te reizen en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. De auto’s die worden gebruikt voor autodate zijn vaak kleinere auto’s. Handig voor in de stad en op de snelweg en minder CO2-uitstoot.

Waar vind ik een autodate?

Er zijn verschillende bedrijven die auto’s aanbieden. Zo heb je het bedrijf Greenwheels die met rode auto’s in Dordrecht staat. Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, is een auto delen voordeliger dan een eigen auto. De parkeerplekken waar deze rode auto’s staan geparkeerd zijn exclusief door deze auto’s te gebruiken. De gemeente heeft deze plekken namelijk vrijgesteld. Daarom staat er op het bordje ook duidelijk ‘alléén voor autodate’.

Op deze locaties vindt je een Greenwheels autodate in Dordrecht:
Oranjelaan 109, Balistraat 1, Veststraat 20, Emmastraat 39, NS-station Dordrecht, Aardappelmarkt 1, Geldelozepad 18, Bomkade 1, Sluisweg 19, Blekershof.

Greenwheels Dordrecht locaties
Groene punten zijn beschikbaar, grijze autodates worden verhuurd. | Foto: Greenwheels

Particulier een auto huren

Ook heb je SnapCarr en Mywheels. Particuliere autobezitters bieden hier hun eigen auto aan die jij voor een bepaald bedrag mag lenen. De prijs die je betaald, wordt per dag berekend. Bij elke huur ontvang je vrije kilometers. Het aantal vrije kilometers wordt bepaald door de eigenaar van de auto. Per dag kun je dit aantal kilometers rijden zonder dat je er extra voor hoeft te betalen. Dit is exclusief brandstof. Als je meer rijdt dan het aantal vrije kilometers, worden er per extra kilometer kosten in rekening gebracht.

Mysterie opgelost

Geen tippelzone of ophaalplek dus. In grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam of Den Haag zijn er al véél meer bedrijven die zich aanbieden voor het gebruik van autodate. In Dordrecht neemt het aantal huurders en verhuurders ook toe. En nu je weet wat het is, ben je zelf misschien ook wel enthousiast geworden? 😉

Lees ook: 

Grote Kerk Dordrecht - indebuurt.nl

Dordtse Mysteries: mag er hoger gebouwd worden dan de Grote Kerk?

Als je denkt aan een toeristische trekpleister in Dordrecht, denk je al snel aan de Grote Kerk. Het ...
Station Dordrecht

Dordtse mysteries: wat zit er op de bovenste verdieping van Station Dordrecht?

Het kantoor van indebuurt Dordrecht zit vlak tegenover het station. Toen we een keer dromerig naar b...
078 telefoon foto

Dordtse mysteries: waarom heeft Dordrecht eigenlijk netnummer 078?

Nulzevenacht: noem je winkel, magazine of wat dan ook zo en elke Dordtenaar kan zich er meteen mee i...

Meer over

Mysteries

adv.