Waarom zat er vroeger een hogere toren op Villa Augustus?

Door Lisanne Doff 9 februari 2019

Bij indebuurt vinden we het heerlijk om op zoek te gaan naar oude foto’s en te graven in de geschiedenis van Dordrecht. Toen we dit deden kwamen we een foto van het oude pompgebouw tegen. We kennen dit gebouw nu als Villa Augustus. De foto komt uit 1939, maar wat ons opvalt is dat de toren op het gebouw een stuk hoger is dan nu. Waarom eigenlijk? 

Het waterreservoir

De Dordtse watertoren werd in 1881 gebouwd en werd ontworpen door Van der Kloes voor de Dordtse watervoorziening. In 1881 startte de bouw en in 1882 werd de toren opgeleverd. In totaal werd de toren 33 meter hoog en kostte 535.000 gulden. Het vierkante gebouw met vier achthoekige torentjes werd rondom een groot waterreservoir gebouwd en klemde dit in. Zo’n torentje is bedoeld om water uit te laten als de druk in het reservoir te hoog oploopt. Daarom werd er in 1939 besloten het reservoir te verhogen met een metalen koker. Daarvoor moesten de hoektorentjes deels wijken. Het verhoogde reservoir zie je op de foto.

De tekst gaat verder onder de foto. 

De watertoren eind jaren ’30. | Foto: Regionaal Archief

Drinkwater

De watertoren was onderdeel van een waterfabriek van de Dordtse drinkwatervoorziening. Rivierwater werd gezuiverd in open zandfilterbassins. De machines stonden binnen en daar was ook een laboratorium dat de waterkwaliteit controleerde. In 1965 verloor de toren zijn oorspronkelijke functie.

Villa Augustus

Sinds 2007 is het gebouw een hotel-restaurant en kennen we het onder de naam Villa Augustus. Rond de toren is een moestuin aangelegd en de keuken van Villa Augustus haalt hier haar ingrediënten vandaan. De toren heeft weer het formaat zoals het bij de bouw was en heeft geen specifieke functie meer.

Meer mysteries: 

Waar komt het kraanwater in Dordtse huishoudens vandaan?

Het water uit onze kraan is zo vanzelfsprekend, maar heb je je wel eens afgevraagd waar ons kraanwat...
Station Dordrecht

Dordtse mysteries: wat zit er op de bovenste verdieping van Station Dordrecht?

Het kantoor van indebuurt Dordrecht zit vlak tegenover het station. Toen we een keer dromerig naar b...

Meer over

Mysteries

adv.