Waarom kun je in Dordrecht alleen gratis trouwen op een maandagochtend?

Door Lisanne Doff 13 april 2019

We weten allemaal dat trouwen aardig wat geld kan kosten. Natuurlijk hangt het ervan af of je groot uitpakt of het juist klein en intiem houdt. Maar wist je dat je op maandagochtend gratis kan trouwen in Dordrecht? Waarom eigenlijk? Dat hebben we uitgezocht.

Wettelijk vastgelegd

Op 23 April 1879 is de wet Rechten voor de burgerlijke stand opgesteld door Willem III en is in Artikel 4 vastgelegd dat gratis trouwen mogelijk moet zijn. De gedachte hierachter is dat de minderbedeelde ook een mogelijkheid moest hebben om te kunnen trouwen.

Het hangt er per gemeente van af hoe vaak er gratis getrouwd kan worden. Telt je gemeente meer dan 10.000 mensen, dan zullen er minimaal twee momenten in de week zijn om gratis te kunnen trouwen. Voor gemeentes met minder inwoners moet dat minimaal één moment in de week zijn.

Maandagochtend 09.00 uur en 09.30 uur        

Binnen onze gemeente heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand gekozen voor 09.00 uur en 09.30 uur op maandagochtend. Je bruiloft duurt dus niet zo lang. Waarom zo vroeg, horen we je denken. Dit is om het gratis trouwen onaantrekkelijk te maken. Gratis trouwen op maandagochtend kan alleen op het Stadskantoor.

Naast het vroege tijdstip mogen er maximaal 8 personen komen en dit is inclusief bruidspaar en getuigen. Dit regel je allemaal bij de balie van de gemeente. Kort samengevat is het officieel gezien alleen maar een administratieve handeling.

Trouwen in Dordrecht

Poe hé, aanstaande bruidsparen hebben heel wat om over na te denken. Wil je toch liever niet trouwen op een maandag? Check dan even dit artikel, want daar vind je de prijzen per dag voor een ceremonie in Dordrecht. En tja… heel goedkoop is het niet.

Trouwen op 8-8-2018 - Bruidspaar nummer drie vertrekt - indebuurt Dordrecht

Dordrecht staat in de top 5 van duurste huwelijken in het weekend

Voor een zondagse huwelijksceremonie rekent de gemeente Dordrecht hoge kosten. Dordtenaren betalen n...

Meer over

Mysteries

adv.