Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom Dubbeldam dus Dubbeldam heet

Door Caty Groen 17 maart 2018

Laten we het maar meteen in alle eerlijkheid op tafel leggen: Dubbeldam is geen Dordrecht. Althans, dat vinden veel echte Dubbeldammers. Je hebt Dubbeldam en je hebt Dordrecht. Zo zien zij dat. Maar laten we even uitleggen waarom Dubbeldam eigenlijk Dubbeldam heet.

Dat Dubbeldam op 1 juli 1970 als wijk werd toegevoegd aan de gemeente Dordrecht, is een gebeurtenis die veel Dubbeldammers als een zwarte dag in de geschiedenis zien. Nou ja, dat is misschien wat overdreven, want om als zwarte bladzijde gemarkeerd te worden moet er echt wel iets ergers gebeuren. Maar toch blijven veel Dubbeldammers liever Dubbeldammer.

De tekst gaat onder de foto verder.

dubbeldam burgemeester van der lee gemeentehuis
Burgemeester van der Lee verlaat het gemeentehuis van Dubbeldam nadat hij de sleutels had ingeleverd vanwege de annexatie van Dubbeldam door Dordrecht in 1970. Foto: RAD

Het kombord terug

Het zelfstandige dorpsgevoel laaide in 2014 weer een beetje op toen het kombord werd teruggeplaatst. Als je het vanuit geschiedkundig oogpunt bekijkt, is het wel te begrijpen dat mensen het als zelfstandige gemeente willen blijven zien. Dubbeldam besloeg immers ooit driekwart van het eiland van Dordrecht. Dat is nogal niet wat. Toch?

De tekst gaat onder de foto verder.

Maar dan nu de naam

Om de naam Dubbeldam te kunnen verklaren hoef je niet heel gestudeerd te hebben. Het betekent: dam in de Dubbel. De Dubbel was een riviertje dat door de Groote of Hollandsche Waard liep. Het werd al in 1282 voor het eerst ergens vermeld. De grote Sint-Elisabethsvloed maakte in 1421 een einde aan de Groote of Hollandsche Waard. Toen verdronk Dubbeldam, samen met zeventien andere dorpen.

dubbeldam luchtfoto
Een luchtfoto van Dubbeldam uit de jaren 80. Foto: RAD.

Met droge voeten

Toen Dubbeldam door het te polderen weer droge voeten had, verkreeg Arend Corneliszn. de rechten. Hij was burgemeester en heer van De Mijl, een gebied dat ook verdronken was. Nou, en vanaf dat moment ging het eigenlijk steeds beter met Dubbeldam. Vanaf ongeveer 1857 was dus driekwart van ons eiland van Dubbeldam. Er woonden niet veel mensen in vergelijking met het andere kwart Dordrecht. Dat is later wel wat meer rechtgetrokken. Ook qua trots is het over en weer wel wat rechtgetrokken. Toch?

Damplein
Impressie van de herinrichting van het Damplein in Dubbeldam. Afbeelding: Gemeente Dordrecht

Zo mooi is het Damplein geworden en dat werd met dit feestje gevierd [+filmpje]

Het duurde een paar jaar en het zat niet altijd mee, maar het resultaat mag er zijn. Vrijdagavond op...

Meer over

Mysteries

adv.