Waarom de wijk Krispijn dus Krispijn heet

Door Caty Groen 14 juli 2018

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoals waarom het Achterom niet het Achterom is en waarom je altijd tol moet betalen in de Kiltunnel. Deze week geven we antwoord op de vraag waarom de wijk Krispijn zo heet.

De wijk Krispijn kennen we als Oud-Krispijn en Nieuw-Krispijn. Het is vast geen verrassing als we je vertellen dat Oud-Krispijn het oudste gedeelte is. Het hele gebied ligt ten zuiden van het centrum van de stad. De bouw van de wijk die we nu Oud-Krispijn noemen begon rond 1915. In het jaar 2000 startte Oud-Krispijn Vernieuwt. Het project hield in dat de wijk met een grote herstructurering werd opgeknapt en de leefbaarheid sterk werd verbeterd. Nieuw-Krispijn werd gebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Helmersstraat in Oud-Krispijn in de jaren 70. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Best veel monumenten

In Oud-Krispijn staan 25 gemeentelijke monumenten. Voorbeelden? Denk aan het prachtige in expressionistische stijl gebouwde schoolgebouw uit 1926 in de Bosboom Toussaintstraat. Ook verschillende jaren 20-woningblokken rondom het Mauveplein zijn gemeentelijk monument. In de wijk Nieuw-Krispijn staat één gemeentelijk monument en dat kun je vinden op de Prinses Julianaweg 2. Het is de Prinses Julianaschool op de hoek met de Nassauweg. In 1952 werd het gebouwd.

Maar waarom die naam?

Maar de naam Krispijn, dan? Dat zit zo. Je hebt in de wijk Krispijn dus ook de Krispijnseweg. Heel vroeger was dat niet meer dan een landweg. Daar was ook de Uitspanning Krijspijn. Die herberg stond tot 1904 op het landgoed van de zeventiende-eeuwse edelman Crispijn van Outgaerden. En daar heb je hem. De naamverwijzing, dus.

De tekst gaat onder de foto verder.

Oude afbeelding van Krispijn met rechts buitenplaats Stadtvliet en links de uitspanning herberg Krispijn. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Gemist of tip?

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Dordtse Mysteries: waarom het Beverwijcksplein zo’n groot plein is

Het Beverwijcksplein kennen we nu als een lieflijk plantsoen. Het sierlijke middelpunt is die pracht...
Dordtse Mysteries

Dordtse Mysteries: waar zijn de verdwenen gevelkopjes uit het huis op de Riedijk?

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoal...

 

Meer over

Mysteries

adv.