Waarom de wijk Crabbehof in Dordrecht dus Crabbehof heet

Door Caty Groen 28 juli 2018

Je zou denken dat er over de wijk Crabbehof niet veel te vertellen valt. Gewoon een wijk in Dordrecht. Toch? Nou nee. Het is eigenlijk best een bijzondere wijk. Met een bijzondere naam. Dat ook.

Is het nou Crabbehof met één f of met twee ff-en? Of is het misschien Crabbenhof of Crabbenhoff? Nou, al deze aanduidingen hebben ooit bestaan, maar nu schrijven we Crabbehof als we het over de wijk Crabbehof hebben.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Troelstraweg in 1969. Mét vierkant plantoen. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Vierkante plantsoenen

Met de bouw van de wijk Crabbehof werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw begonnen. Een van de meest bijzondere dingen in de wijk zijn alle vierkante plantsoenen. Het is er namelijk best groen en zoveel van die vierkante plantsoenen zie je in geen enkele andere wijk van Dordrecht.

Straten met namen van politici

De straten in Crabbehof zijn vernoemd naar vooral negentiende- en twintigste-eeuwse bekende Nederlandse politici: Thorbeckeweg, Troelstraweg, Colijnstraat enzovoorts. Een uitzondering is het Van Oldenbarneveltplein. Johan van Oldenbarnevelt was een staatsman uit de Gouden Eeuw. Op het Van Oldenbarneveltplein vind je winkelcentrum Crabbehof.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Van Oldenbarneveltplein in de jaren 60. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Buitenplaats, herenhuis, kasteel

De wijk Crabbehof is vernoemd naar het kasteel Crabbehoff (hier wel met twee ff-en). Het werd in 1646 gebouwd als een herenhuis en buitenplaats, inclusief torentje. Het huis raakte in verval nadat het in 1808 was afgebrand. Een kleine vijftig jaar later werd het woonhuis weer opgebouwd met ornamenten van afgebroken Dordtse panden. In 1913 was het een modelboerderij waar je melk kon kopen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Crabbehof vanuit de lucht. Een foto uit 1990. Je zien onderaan de Zuidendijk, boven de S.M. Hugo van Gijnweg en Zuidhoven. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Huis en landerijen

Het huis Crabbehoff en de landerijen die erbij hoorden werden in 1959 verkocht aan de gemeente. De wijk werd gebouwd en er kwam onder meer ook een verpleeghuis en een bejaardencentrum van het Leger des Heils. Inmiddels is ‘kasteeltje’ Crabbehoff een rijksmonument.

Ook leuk om te lezen:

Krabbegors Duivelseiland dordrecht

Dordtse Mysteries: waarom noemen we Krabbegors het Duivelseiland?

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad; hoe...
oude panden

Dordtse Mysteries: waarom sommige oude panden naar voren hellen

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoal...
De giraffe giraf houttuinen dordrecht

Dordtse Mysteries: wat voor verhaal zit er achter de giraffe in de Houttuinen

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we een apart of raar gegeven uit de stad. Bijvoorbeeld: o...

Meer over

Mysteries

adv.