Dordtse Mysteries: waarom je in Dordrecht soms mensen naar de grond ziet staren

Door Karlijn Goorts 6 mei 2017

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad; waarom de reiger op de Viottakade altijd naar de balkons loert en hoe Dordrecht in Zuid-Afrika eruitziet. Deze week: waarom je in Dordrecht soms mensen naar de grond ziet staren.

Zo af en toe zie je een of meerdere mensen in Dordrecht aandachtig naar de grond kijken. Je kunt je afvragen of ze misschien hun lens zijn kwijtgeraakt, maar dat lijkt niet logisch. Nee, ze kijken naar gouden steentjes op de grond. Stolpersteine om precies te zijn. Ze worden ook wel ‘struikelstenen’ genoemd.

Lens kwijt?

Nog niet zo lang geleden keken wij vanuit de redactie op de Burgemeester de Raadtsingel uit het raam. We zagen een vrouw naar de grond kijken naast een hegje. Lens kwijt, dachten we nog even. Niet veel later beseften we dat daar een tijd terug zo’n gouden vierkante steen was neergelegd. Tijd voor een Mysterie, dat was wel duidelijk.

Stolpersteine
Foto: Facebook Stolpersteine Dordrecht

Als je goed naar die stenen kijkt, zoals die vrouw deed, dan zie je dat de stenen verwijzen naar mensen die op die plek hebben gewoond. Lees je verder dan zie je dat die mensen gedeporteerd en vermoord zijn. De Stolpersteine zijn kleine monumentjes voor Joodse mensen die op die plek woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en weggevoerd zijn.

Bijna 80 in Dordt 50.000 in Europa

De stenen zijn niet uniek voor Dordrecht. De Stolpersteine zijn een onderdeel van een heel groot kunstwerk dat ondertussen bestaat uit zo’n 50.000 stenen in Europa. Gunter Demnig is de kunstenaar achter het project.

Op deze website vind je meer informatie over de stenen in Dordt.

Gemist of tip?

Vorige Dordtse Mysterie gemist? Lees hier over waarom ons stadswapen rood-wit-rood is.

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.