Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse Mysteries: of de schat van Rozenhof 33 ooit nog gevonden wordt

Door Karlijn Goorts 6 januari 2018

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we een apart of raar gegeven uit de stad. Bijvoorbeeld: of het echt spookt op Voorstraat 8 en of Dordrecht een geheim tunnelstelsel heeft. Deze week: het verhaal achter de schat van Rozenhof.

Ken je dat mooie grote gebouw tussen Maasplaza en het Onderwijsmuseum in? Er zitten nu bedrijven in, maar stel je even voor dat je dat pand zou willen kopen. In dat geval moet je de koopakte ondertekenen en daar staat iets curieus in. Je ondertekent dan namelijk een kettingbeding waarin staat dat als je de zilverschat van graaf W. R. A. C. van Rechteren Limpburg vindt, je die terug moet geven aan de familie.

rozenhof
Foto: Augustijnenhof

Huh? Een zilverschat? Jip, een zilverschat

Jan Willem Boezeman van Kenniscentrum Augustijnenhof weet het ons uit te leggen. “Die man heeft daar samen met zijn vrouw gewoond. Ooit is er bij hem ingebroken en is zijn zilverwaar of zilverschat gestolen. De graaf dacht dat de dief het ergens op zijn landgoed had begraven. Toen hij het landgoed verkocht, heeft hij vast laten leggen dat als de schat ooit gevonden werd op het landgoed, dan moest die teruggaan naar de familie.”

Rozenhof was vroeger een groot landgoed met als middelpunt het enorme pand. Inmiddels zijn er allemaal huizen omheen gebouwd. Door de jaren heen is er veel gezocht naar de schat, maar tevergeefs want er is nog geen zilver vorkje gevonden.

rozenhof
Foto: Augustijnenhof

Mysterieus pand

Er kleeft altijd al iets mysterieus aan het pand, weet Jan Willem te vertellen. “Als kind woonde ik in de Rozenhof. Wij speelden bij het pand en daarbij klommen we over de hekken. Op een dag kwamen we een man tegen die beweerde dat hij de tuinman van de graaf was geweest. Hij vertelde ons dat er wilde dieren in de kelder hadden gezeten en dat de vrouw van de graaf zichzelf had opgehangen in de koepel.”

Of de ‘tuinman’ de waarheid sprak, is nooit duidelijk geworden en Jan Willem weet tot op de dag van vandaag ook niet of hij echt de tuinman was. “Dat laatste zou, gezien zijn leeftijd, wel kunnen kloppen. Maar waarschijnlijk vond hij ons vervelend en wilde hij ons bang maken.”

rozenhof
Foto: Augustijnenhof

Spook gezien

Nog een vreemd moment deed zich voor in de jaren 90. De beheerder van het huis vertelde tegen Jan Willem dat ze een vrouw had gezien achter het raam. Ze ging naar binnen omdat er op dat moment niemand in het pand hoorde te zijn. Maar ze kon niemand vinden. Jan Willem: “Ze wist niets van het gerucht dat de vrouw van de graaf daar zelfmoord had gepleegd. Dus toen ze dat hoorde, schrok ze heel erg.”

Jan Willem heeft nog niet kunnen vinden of de vrouw zich echt verhangen heeft. “Ik ben wel in de koepel geweest en ik moet zeggen: dat had daar best goed kunnen plaatsvinden en ik kreeg een onbehaaglijk gevoel.”

Gemist of tip?

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

adv.