Dordtse Mysteries met goud op de muren: het verhaal achter De Rozijnkorf

Door Caty Groen 13 januari 2018

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad; wordt de schat van Rozenhof 33 ooit nog gevonden en wat is het verhaal achter de giraffe in de Houttuinen? Deze week hebben we nóg een verhaal over een verborgen schat in de stad: de kruideniersvrouw van De Rozijnkorf op de Voorstraat speelt er de hoofdrol in.

Voordat je leest over de droom van de kruideniersvrouw van De Rozijnkorf in de 17e eeuw, is het leuk om te weten dat het pand toen al een schat op zich was. Je vindt het huis met de winkel op de Voorstraat 282.

De Rozijnkorf
Foto: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht

Alles is mooi

Aan de buitenkant is alles mooi aan het huis. Nog steeds. Het is in 1550 gebouwd als kruidenierswinkel met woonhuis en is een van de mooiste huizen van Dordrecht. Je ziet een bijzondere trapgevel en een zeldzame renaissance bovengevel. Het zal je niet verbazen dat dit pand een Rijksmonument is.

Goud op de muur

Ook binnen was het prachtig. Het had een kamer die in 1686 helemaal met goudleer was behangen. Wat? Goud op de muur? Het klinkt bizar, maar het is echt waar, want het bewijs is er nog. Weliswaar heeft het goudleer een flinke reis gemaakt, maar het is weer terug in Dordt. In het begin van de 20e eeuw verdween het goudleer uit het huis en dook jaren later weer op in een villa in Wassenaar. Er ging nog een kleine tien jaar overheen, maar toen was het interieur eindelijk weer terug in Dordt. Samen met andere spullen uit die kamer van De Rozijnkorf, kun je het goudleer bewonderen in museum Simon van Gijn. Tot zover de weetjes over het huis. Maar hoe zit het nou met die schat?

De Rozijnkorf
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Ze kreeg een droom

Het zit zo. De legende wil dat de vrouw van de toenmalige kruidenier van De Rozijnkorf in de 17e eeuw een droom kreeg. Die droom leek haar zo belangrijk dat ze direct haar man wakker maakte. Ze zei tegen hem dat hij de volgende dag naar Rotterdam moest lopen, waar hij op een brug iemand zou ontmoeten die hem de weg zou wijzen naar hun fortuin.

De kruidenier geloofde zijn vrouw niet echt maar om van haar gezeur af te zijn, ging hij toch op stap. Toen hij, vermoeid van de lange tocht, met zijn armen op de leuning van de brug even stond uit te puffen, werd hij door een man op zijn schouder geklopt.

Het is een vreemdeling zeker

De vreemdeling sprak de kruidenier aan en vroeg wat hij daar deed. De kruidenier antwoordde dat hij vermoeid was en even stond te dromen. Tussen de beide mannen ontstond een gesprek over dromen. De vreemdeling vertelde dat hij de afgelopen nacht had gedroomd dat er achter een oud huis op de Voorstraat te Dordrecht een plaats was waar onder een appelboom een grote schat verborgen lag.

De Rozijnkorf
Foto: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht

Hollen als een haas

Als een haas holde de kruidenier terug naar huis en begon samen met zijn vrouw te graven. Het verhaal gaat dat ze onder een zware steen een grote som goud vonden. Vanaf dat moment brak er een gouden tijd aan in De Rozijnkorf. De zaken bloeiden en zij verdienden nóg meer geld. Zoveel dat ze zelfs een pracht van een kraamkamer konden laten maken.

Is het nou waar of niet?

Is het verhaal nou waar of niet? Dat weet niemand. En daarom rust er op dit huis een kettingbeding, net als in het verhaal over de Rozenhof 33. Gewoon, voor het geval dat. Ruim dertig jaar geleden is het beding nog afgestoft bij de notaris, want toen wisselde het pand van eigenaar. In het beding staat dat als De Rozijnkorf verkocht wordt, ‘al ’t geld of schats welk gevonden mocht worden achter behang, plafond of onder vloeren’ alsnog voor de verkoper is. Tot op de dag van vandaag hebben we over deze schat (nog) niets te melden. Als dat wel zo is, dan hoor je het direct!

Gemist of tip?

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.