Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse Mysteries: of prins Hendrik echt een bastaardkind heeft verwekt in Dordrecht

Door Karlijn Goorts 30 september 2017

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Bijvoorbeeld waarom het Wantij het Wantij heet en waar het oudste huis van Dordrecht staat. Deze week: of prins Hendrik echt een bastaardkind heeft verwekt in Dordrecht.

Al jaren gaat in Dordrecht het gerucht dat prins Hendrik een bastaardkind heeft verwekt in Dordrecht. Hij zou regelmatig op de Riedijk een bezoekje hebben gebracht aan dames van lichte zeden en door een ‘ongelukje’ zou er een kind zijn geboren. Schitterend verhaal natuurlijk, maar de vraag is: klopt dit wel?

Als twee druppels water

We wenden ons tot het blad Dordrecht Monumenteel van Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof, want daarin staat uitgebreid beschreven of dit verhaal klopt of niet. Volgens het blad gingen er geruchten dat Petronella Timmerman, de eigenaresse van Café Central op het Bagijnhof, als twee druppels water leek op koningin Juliana, de dochter van prins Hendrik. Ze werd door Dordtenaren ook wel ‘Rooie Nel’ genoemd. Haar vader was altijd de grote afwezige en omdat prins Hendrik ook wel eens op de Riedijk was geweest, werd er al snel een verband gelegd.

café central Prins Hendrik dordrecht
Blik op de Sarisgang met rechts Café Central van Rooie Nel. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Overal bastaardkinderen

Jan Willem Boezeman van Augustijnenhof is de papieren ingedoken om te controleren wat er waar is van dit verhaal. Er wordt algemeen aangenomen dat prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin meerdere kinderen had bij verschillende vrouwen. Via het Dordtse bevolkingsregister en de adresboeken heeft Jan Willem weten te achterhalen dat Rooie Nel was geboren in 1905 in een huis aan de Raampoortstraat in Rotterdam. De naam van de vader wordt niet genoemd in de geboorteakte en dat betekent dat ze een buitenechtelijk kind is. In Dordrecht Monumenteel is de geboorteakte zelfs te zien.

Niet in Dordt

De moeder van Petronella heette ook Petronella en werkte als dienstbode bij families in Rotterdam en Amsterdam. De ‘relatie’ tussen prins Hendrik en Petronella moet dan ook worden gezocht in Rotterdam en niet in Dordrecht. Haar werkgever was meneer Mathlener Loderus die voor zover Jan Willem heeft kunnen achterhalen geen connectie had met het koningshuis. En dat Petronella zelf contact had met prins Hendrik was al helemaal onwaarschijnlijk. Er is dus geen enkele aanwijzing dat Rooie Nel een dochter is van een prins.

Het onderzoek van jan Willem laat dus zien dat het vaderschap van prins Hendrik uit de lucht is gegrepen.

Dordrecht Monumenteel

Wie het leuk vindt om meer van dit soort verhalen te lezen en meer te weten te komen over de geschiedenis van Dordt, kan gratis een account aanmaken op de website van Dordrecht Monumenteel. Het tijdschrift komt vier keer per jaar uit en is te lezen via je account. Je kunt ook meer lezen over Rooie Nel.

Gemist of tip?

Lees hier over waar ons Dordtse dialect vandaan komt.

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.