Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

Door Lisanne Doff 4 juli 2020

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je ze nog kent van vorig jaar of ze dit jaar al weer hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Wij zochten uit hoe die eikenprocessievlinders eruitzien.

Vervellen

Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt het beestje zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder

In juli verpopt de processierups zich, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Verwacht geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot.

Veroorzaken eikenprocessievlinders jeuk?

In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren, dus die kunnen ze verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…

Lees ook:

Eikenprocessierups jeukrups kriebelrups rups - indebuurt Dordrecht

De eerste eikenprocessierupsen kruipen uit hun ei: dit doet de gemeente Dordrecht eraan

Brrr, begint het jou al te kriebelen bij het denken aan de eikenprocessierups? Het is voorjaar en da...

Mysterie: de vreemde vlucht van dit vliegtuigje boven Dordrecht

Stel je eens voor dat je op Flightradar kijkt en dat je opeens iets heel geks ziet. Vliegtuigen vlie...

Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft g...

Meer over

Mysteries

adv.