Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom sommige Dordtse huizen geblurd zijn op Streetview

Door Redactie indebuurt Dordrecht 10 oktober 2020

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Streetview. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. In Dordrecht zijn verschillende huizen op Streetview geblurd. Hoe zit dat precies?

Allereerst: hoe komt Google überhaupt aan dit soort beelden van jouw straat? Door ze simpelweg zelf te maken. Af en toe rijdt een auto van Google (je weet wel: zo’n wagen met een camera op het dak) door de stad. Die camera maakt 360-gradenfoto’s van alles wat-ie tegenkomt. In een autovrije zone lopen medewerkers een rondje om afbeeldingen te maken. Dus niet alleen huizen, maar ook personen en auto’s worden vastgelegd. Mag dat zomaar? Kortgezegd: ja, dat mag gewoon. Wettelijk gezien mag je openbare plekken fotograferen en op internet plaatsen.

Een googlemedewerker maakte een ‘selfie’ in een ruit bij de Munt:

Foto: Google Streetview

Automatisch blurren

Wanneer je virtueel door Dordrecht wandelt, valt je waarschijnlijk wel op dat al best veel ‘onderdelen’ zijn geblurd. Zelfs de paspoppen bij Bahlmann Mode zijn anoniem!

Foto: Streetview

Hetzelfde geldt voor kentekenplaten: die zijn ook geblurd. “Google onderneemt diverse stappen om de privacy van mensen te beschermen als Streetview-afbeeldingen worden gepubliceerd op Google Maps”, zo schrijft Google in de beleidsregels.

Waarom die geblurde huizen?

Hoe zit dan dan met huizen? Die worden niet geblurd. Toch komt het voor dat je in Dordrecht op Streetview vervaagde huizen tegenkomt. De reden daarvan? Simpel gezegd komt het hierop neer: wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten.

Ik wil mijn huis laten blurren

Denk je nu: ik wil liever niet dat mensen mijn huis op Streetview kunnen bekijken? Dan kun je een verzoek indienen bij Google om je woning te laten blurren. Zoek op Streetview naar je huis en klik vervolgens op ‘een probleem melden’. Daarna kun je de woning selecteren en aangeven dat het om een huis gaat. Hier kun je trouwens ook melden wanneer jouw gezicht op een bepaalde locatie niet goed geblurd is.

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: van wie is het hoofd aan de zijkant van het Ary Scheffer beeld?

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar als je er goed naar kijkt ziet het er best een beetje...

Dordtse mysteries: zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft g...

Meer over

Mysteries

adv.