Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Door Lisanne Doff 11 juli 2020

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof, de Lijnbaan, de Stoofstraat en Lombardstraat behandeld. Maar hoe komt het Geldelozepad aan zijn naam? 

Het Geldelozepad ligt parallel aan de Spuiboulevard en Singel, maar is een stukje rustiger dan deze twee wegen. Je vindt er flatjes, huizen, een speeltuintje én kantoren. Maar laten we nu even de straatnaam analyseren. Als je naar de straatnaam kijkt, kun je er al een beetje uit opmaken wat de betekenis kan zijn. In de naam zitten namelijk de woorden ‘geld’ en ‘loos’ verstopt. Geldloos. Een geldeloze was dus iemand zonder geld, een armoedzaaier.

‘Armenbuurt’

Volgens het Woordenboek Nederlandse Taal was het Geldelozepad of de Geldelozeweg een naam van een ‘armenbuurt’. Dit was onder andere ook het geval in Rotterdam, Leiden en Amsterdam. Niet echt een naam waar je trots op kan zijn, toch? Daarom zijn veel Geldelozepaden in Nederland ook verdwenen. Niemand wilde in een straat wonen waarvan de naam herinnerde aan armoede. Bewoners hebben in meerdere steden een verzoek gedaan om de straatnaam te laten veranderen en daarom zijn er nog ongeveer zeven gemeenten met een straatnaam zoals deze. Dordrecht is daar één van. Dat vinden we toch best bijzonder!

Slechte naam

Het is in Dordrecht niet de enige straat die vroeger een ‘slechte’ naam had. Aan het begin van 1900 wilden bewoners van de Kromme Elleboog hun straatnaam laten veranderden. Dit had te maken met het gezegde: ‘Jij bent zeker in de Kromme Elleboog geboren’, wat betekent dat je slecht bent opgevoed. Ook de bewoners van de Visstraat wilden niet geassocieerd worden met ‘een stinkende vismarkt’. Gelukkig wordt daar nu niet meer veel waarde aan gehecht en behouden deze straatnamen een stukje geschiedenis.

Bronnen: Onze Taal. Jaargang 67, Riemer Reinsma

Bekijk ook:

Dordrecht Bagijnhof Crimpert Salm - indebuurt Dordrecht

Deze Dordtse straten hadden héél anders kunnen heten

Straatnamen klinken voor ons zo gewoon en ze lijken eigenlijk onbelangrijk. Maar niet iedereen denkt...

Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij ...
Lombardstraat 1C

Dordtse mysteries: zo komt de Lombardstraat aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Meer over

Mysteries

adv.