Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: zo komt de Lombardstraat aan zijn naam

Door Lisanne Doff 23 mei 2020

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof, de Lijnbaan, het Arend Maartenshof en de Stoofstraat behandeld. Maar hoe komt de Lombardstraat aan zijn naam? 

Veel straten in Dordrecht zijn vernoemd naar belangrijke personen, dus dan is de Lombardstraat zeker naar een meneer of mevrouw Lombard vernoemd? Nee, dat is dit keer niet het geval. De straat is niet naar één iemand vernoemd, maar naar een heel volk. Dat zijn de Lombarden.

Straatnamen in Europa

In Dordrecht komt de naam Lombardstraat al in 1418 voor en Dordrecht is niet de enige stad met een verwijzing naar de Lombarden. In Den Haag heb je de Lange en Korte Lombardstraat, in Rotterdam zit de Lombardkade en Gouda heeft de Lombardstegen. Maar ook in het buitenland vind je ze: Rue du Lombard in Brussel en Lombard Street in Londen. Maar wie waren de Lombarden eigenlijk?

Geldhandelaren

Lombarden waren inwoners van Lombardije, een streek in de buurt van Milaan in Italië. Vanaf het jaar 1300 kregen de Lombarden de status van geldhandelaren. Dat kwam omdat ze veel verstand van geldzaken hadden en zelf ook een groot vermogen bezaten. De geldhandel van de Lombarden gebeurde niet alleen in Italïe, want ze vertrokken ook naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en België om hier met hun zaken verder te gaan. De Lombarden waren in Nederland vooral actief in Dordrecht, Rotterdam, Leiden, Delft, Middelburg en Vlissingen.

Banken en pandjesbazen

Tegen betaling mochten Lombarden hier beginnen met hun eigen bank, de lombard. Ze waren actief in fondsen, leningen en kredietverstrekkingen. Ook waren het pandjesbazen. Onder andere in de huidige Lombardstraat waren verschillende pandjeshuizen. In de tijd dat ze dit werk deden, was er vanuit de burgers veel vraag naar leningen. Daarom kregen de Lombarden een hoge status, want zij hadden de kennis en konden de mensen helpen. In de zeventiende eeuw namen veel steden hun banken in eigen beheer en daarom werd het werk van de Lombarden minder belangrijk. Maar de rol die ze in onze stad hebben gehad, zullen we niet vergeten. Onder andere dankzij de Lombardstraat.

Bronnen: archieven.nl, overstraatnamen.nl

Lees ook:

Dordtse mysteries: zo komt de Eemsteynstraat aan haar naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?

Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Do...

Dordtse mysteries: wat doet die vrouw op de Groothoofdspoort?

De Groothoofdspoort is één van de best bezochte trekpleisters van de stad. Niet alleen omdat het zo'...

Meer over

Mysteries

adv.