Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: zo komt de Eemsteynstraat aan haar naam

Door Lisanne Doff 4 april 2020

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof, de Lijnbaan, het Arend Maartenshof en de Stoofstraat behandeld. Maar hoe komt de Eemsteynstraat aan haar naam? 

Zoals bij veel andere straatnamen, is de Eemsteynstraat vernoemd. Het is deze keer alleen geen naam van een persoon of beroep, maar heel iets anders: een klooster. In het gebied de Grote Waard, waar ook Dordrecht bij hoorde, stond een klooster dat Eemsteyn heette.  Dordtenaar Reinoud Johan Minnebodezoon stichtte dit klooster in 1377, waarna het dienst deed als Augustijnerklooster. Helaas bestond het klooster niet heel lang, want het werd in 1421 verwoest door de Sint-Elisabethsvloed.

Na de Sint-Elisabethsvloed

Eemsteyn werd door veel mensen gewaardeerd en daarom werd het in 1435 opnieuw gesticht. Dit keer gebeurde dat op het Kijfhoek-terrein bij Zwijndrecht. Het klooster kreeg veel schenkingen vanuit Dordrecht, waardoor Eemsteyn in de vijftiende eeuw helemaal opbloeide. Ook op deze nieuwe plek zat het niet mee, want in 1572 werd het Eemsteyn klooster in brand gestoken door een aantal geuzen. Daarna werd er geen derde poging gedaan om het opnieuw te stichten.

Eemsteynstraat

Dankzij het bestaan van dit klooster heeft Dordrecht een straat met de naam Eemsteynstraat gekregen. Niet alleen in Dordrecht vind je een straat die vernoemd is naar het klooster. Ook in Zwijndrecht is een straat met de naam Eemstein.

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: wat doet die vrouw op de Groothoofdspoort?

De Groothoofdspoort is één van de best bezochte trekpleisters van de stad. Niet alleen omdat het zo'...

Dordtse mysteries: hoe zijn postcodes in Dordrecht ontstaan?

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?

Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Do...

Meer over

Mysteries

adv.