Dordtse mysteries: Wie is die mysterieuze William van William’s Place?

Door José de Jong 11 augustus 2018

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad, zoals waarom er in Dordrecht een toren onder de grond zit of waarom het Beverwijcksplein zo’n groot plein is. Deze week hebben we een raadselachtig mysterie over William’s Place. 

Wie is toch die mysterieuze William van William’s Place aan de Stationsweg? We vragen het ons al tijden af, en nieuwsgierig als we zijn gingen we op onderzoek uit én namen we een kijkje in de villa.

Eerbetoon

Wat blijkt? In 1873 bouwt de arts Willem Dirk van Oldenborgh het nu monumentale pand. Met zijn vrouw Margaretha Josephine van Meekeren krijgt hij een zoon. Je raadt het misschien wel: zijn naam is William en naar hem is dit huis dus vernoemd.

Tragisch

Het tragische verhaal wil dat William in 1868 op 7-jarige leeftijd overlijdt aan TBC aan de Voorstraat 48. Dat is dus vijf jaar voor de bouw van de villa.

Het echtpaar Van Oldenborgh-Van Meekeren krijgt geen andere kinderen. Margaretha bevalt alleen van een levensloos kind. Je kunt dus haast stellen dat Williams Place een eerbetoon is aan het enige levendgeboren kind van het echtpaar.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Legaat Margaretha Josephine van Meekeren - William's Place
Het legaat van Margaretha Josephine van Meekeren | Afbeelding: Regionaal Archief Dordrecht

Margaretha stelt vast dat ze na haar overlijden de villa aan de stad Dordrecht wil nalaten. Wel moet het gebouw dan gebruikt moet worden als ‘bibliotheek, museum of iets dergelijks’. De gemeenteraad weigert dit legaat in een vergadering.

Ook is het haar wens dat elke toekomstige gebruiker van het pand een plek geeft aan een schilderij van haar zoon William, mét uitzicht op de Stationsweg. Die wens is vermoedelijk al die tijd wel gehonoreerd.

Van poliklinkiek naar VVV

Tot 1908 is de villa gebruikt als woonhuis. Daarna is het verbouwd tot polikliniek en in 1961 neemt de VVV er letterlijk met groot tamtam zijn intrek, tot het gebouw in 2007 een kantoorfunctie krijgt.

De tekst gaat verder na de foto.

Dordtse mysteries - William's Place - indebuurt Dordrecht
Foto links: privébezit. Foto rechts, de opening van de VVV: Regionaal Archief Dordrecht

William heeft William’s Place niet verlaten

Dordste mysteries - William's Place Dordrecht - schilderij van William - indebuurt.nl
Foto: indebuurt Dordrecht

In 2008 neemt speelgoedgroothandel Ostoy zijn intrek in het pand. Ze treffen het schilderij keurig ingepakt op zolder aan, vertelt Helma Schreers, senior Office Manager bij Ostoy. “En tijdens de verbouwing heeft hij het pand niet verlaten.”

Nu hangt hij netjes in een kamer aan de achterzijde van het pand. “Wij weten er niets van dat hij per sé moet uitkijken op de Stationsweg”, vertelt Helma. Ze voegt daaraan toe: “Als de lichten weer eens een beetje flikkeren, grappen we wel eens dat William weer bezig is.” Hij zal dus wel prima hangen in William’s Place.

Meer over

Mysteries