Dordtse Mysteries: wat voor verhaal zit er achter de giraffe in de Houttuinen

Door Karlijn Goorts 18 november 2017

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we een apart of raar gegeven uit de stad. Bijvoorbeeld: of het echt spookt op Voorstraat 8 en of Dordrecht een geheim tunnelstelsel heeft. Deze week: wat die giraffe daar in de Houttuinen doet. 

De giraffe giraf houttuinen dordrecht
Foto: Karlijn Goorts

Het is je vast weleens opgevallen: in de Houttuinen staat een standbeeld van een giraffe. Met een beetje fantasie eet het beestje de bladeren van de bomen. Maar heb je je ook ooit afgevraagd waarom? Wat is het verhaal achter de Giraffe?

Eigenlijk kunnen we daarvoor bij maar een persoon terecht en dat is de kunstenaar die het gemaakt heeft: Henk Visch. De Eindhovense kunstenaar heeft talloze kunstwerken gemaakt, maar als we hem vragen naar de giraffe, hoeft hij niet lang na te denken. “De Giraffe is een eerbetoon aan Cees Buddingh’. Ik bewonder hem al heel lang en in 1966 schreef hij een gedicht over een giraffe.”

Bladeren eten

Oké, daar is het kunstwerk dus op gebaseerd. Maar waarom daar? “In 1995 stond er een terras op de plek waar nu de giraffe staat”, vertelt Henk. Ik dacht: wat prachtig als er tussen de etende en drinkende mensen ook een dier is. Als voedsel zag ik de boombladeren en dus moest het een giraffe zijn.”

En dat is niet de enige reden van De Giraffe: “Er is ook nog een vaag verwantschap met de Grote Kerk. Als men aan de overkant van het water staat, kun je de contour van het kunstwerk vergelijken met de contour van de kerk.”

Tips?

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.