Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: wat maakt deze boom bij het Weizigtpark zo bijzonder?

Door Lisanne Doff 19 oktober 2019

We lopen of fietsen er talloze keren langs, maar staan er misschien niet bij stil hoe bijzonder sommige bomen in de stad zijn. Hoe zit het met de boom naast Duurzaamheidscentrum Weizigt?

De site ‘monumentale bomen‘ laat weten dat de boom een vijvercipres is (Taxodium distichum imbricatumis), die rond 1886 geplaatst is. Dat betekent dat deze bijzondere boom zo’n honderddertig jaar oud is! De boom is ongeveer 25 meter hoog en de omtrek van de stam is bijna vijf meter.

Waarom bijzonder?

Overal in Nederland kun je cipresbomen vinden, je kunt ze zelfs in de winkel kopen. Maar de boom bij het Weizigtpark is een vijvercipres en die zijn bijzonder. Er werden er rond het jaar 1900 niet veel geplant. Van deze soort bomen zijn er dus maar heel weinig die boven de 100 jaar oud zijn. Daarom is dit exemplaar zo zeldzaam. Wist je dat het koetshuis naast de boom in dezelfde periode is gebouwd?

Hoogste boom

De boom is dan wel heel bijzonder, het is niet de hoogste boom in onze stad. Dat zijn de bomen bij het Dordrechts Museum, die zijn tussen de 31 en 32,5 meter hoog! Weer wat geleerd. 😊

Lees ook: 

Dordtse mysteries: waarom hangt ‘Het wapen van Dordrecht’ in Den Haag?

In Den Haag, aan het begin van de Stationsweg (nummer 10) staat hoog op een gevel 'Het wapen van Dor...
Arend Maartenshof Dordrecht

Dordtse mysteries: hoe is het Arend Maartenshof ontstaan?

Het Arend Maartenshof wordt ook wel het verborgen pareltje in Dordrecht genoemd. Veel mensen lopen e...

Meer over

Mysteries

adv.