Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: dit is het verhaal van de verdwenen Riedijkspoort

Door Lisanne Doff 22 augustus 2020

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van over: de Catharijnepoort en Grootshoofdpoort. Waar werden die poorten vroeger voor gebruikt? We hebben het eerder over de Vuilpoort gehad en nu bespreken we de Riedijkspoort.

Tussen 1589 en 1833 was de Riedijkspoort een onderdeel van Dordrecht. Vroeger heette de Merwekade de Rietdijkskade en daar kon je de poort aan de noordoost kant vinden.

Rietschors

Dordtenaren noemden de poort de Riedijkspoort, maar eigenlijk was de naam Rietdijkspoort. De poort kwam aan haar naam, omdat er voor de bouw een dijk lag waar veel rietschors groeide. Adriaan Janszoon van Duynen ontwierp de poort in 1588, zodat het de druk bij de Groothoofdspoort en Vuilpoort kon wegnemen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Een tekening van de Riedijkspoort rond 1815. | Foto: RAD

Bruisende plek

De buurt rondom de poort werd een bruisend geheel. Er waren kroegen, eethuizen en bordelen. Al dit vertier was er voor de schippers, zodat ze zich konden vermaken als ze nog niet konden uitvaren vanwege laag water. De poort stond er al 200 jaar toen de Franse soldaten via de Riedijkspoort Dordrecht binnenkwamen. Achttien jaar lang hebben ze ons land bezet. Vlak voordat de Fransen uit Dordrecht vertrokken, werd de poort nog flink onder vuur genomen. De overwinning van Dordrecht hebben we, zoals er wordt gezegd, te danken aan twee gebeurtenissen. Door gebrek aan munitie schoot een van de Dordtse kanonneerboten een lading schroot af op de Fransen en uitgerekend dat schot zaaide dood en verderf onder de Fransen. Tegelijkertijd hees een inwoner de Dordtse vlag ondersteboven op de Riedijkspoort. De Fransen dachten dat de Engelse hulptroepen waren gearriveerd en gingen er snel vandoor. Dordrecht was gered. De poort zorgde nog jarenlang voor een veerverbinding met Papendrecht. Helaas werd ze in 1833 afgebroken.

Je kunt verder lezen onder de foto. 

schapenkoppen
Foto: RAD

Schapenkoppen

Wist je dat de Riedijkspoort ook te maken heeft met het verhaal over onze bijnaam: Schapenkoppen? Omdat we vroeger een zwaar belastingstelsel hadden, werden er mooie plannetjes gesmeed om die belasting niet te betalen. Twee Dordtenaren hadden een schaap gevangen en moesten door de Riedijkspoort weer de stad binnen. Ze wilden geen belasting voor het schaap betalen en daarom verkleedden ze het beest als jongetje, zodat het tussen hen in kon lopen. De poortwachters bij de Riedijkspoort hadden niets door en het plan leek geslaagd. Totdat een hond ze door had en hard begon te blaffen. Gesnapt! De smokkelaars werden gearresteerd en het verhaal ging meteen de hele stad rond. Zo heeft de Riedijkspoort een belangrijke rol in onze geschiedenis gespeeld.

Bekijk ook:

Dordtse mysteries: wat is er gebeurd met de Vuilpoort?

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Mysterie: de vreemde vlucht van dit vliegtuigje boven Dordrecht

Stel je eens voor dat je op Flightradar kijkt en dat je opeens iets heel geks ziet. Vliegtuigen vlie...

Dordtse mysteries: zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Meer over

Mysteries

adv.