Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: wat doet die vrouw op de Groothoofdspoort?

Door Lisanne Doff 22 februari 2020

De Groothoofdspoort is één van de best bezochte trekpleisters van de stad. Niet alleen omdat het zo’n mooi gebouw is, maar ook vanwege de geschiedenis. Het is nog één van de twee overgebleven stadspoorten van Dordt en stamt uit de vijftiende eeuw. Omdat de poort al zo oud is, zijn er nog oude kenmerken uit die tijd te zien. 

Als je aan de rivierkant van de poort staat en richting het gebouw kijkt, zie je in het midden een vrouw afgebeeld. Deze vrouw wordt ook wel de Maagd van Dordrecht genoemd en is volgens oude gebruiken de beschermvrouwe vanDordrecht. Stedenmaagden werden vroeger vereerd en kregen daarom een prominente plek in de stad. In Dordrecht werd dat de Groothoofdspoort.

Maagd van Dordrecht

Het beeldhouwwerk dat wij nu op de poort zien, is in 1617 gemaakt. In die tijd werd de Groothoofdspoort verbouwd en maakte beeldhouwer Gillis Huppe de Maagd van Dordrecht zoals we haar nu kennen. Daarvoor was er ook al een afbeelding van de Dordtse stedenmaagd, maar toen werd ze nog de Maagd van Holland genoemd.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: RAD, bewerkt door redactie.

De betekenis

De Maagd die op de Groothoofdspoort staat afgebeeld, is niet zomaar een snel verzonnen ontwerp. Er is goed over nagedacht en aan meerdere items is een betekenis gegeven. In de ene hand van de Maagd zie je het Wapen van Dordrecht en in haar andere hand heeft ze een palmtak. De palmtak staat voor vrede, vrijheid en onsterfelijkheid. Als je goed kijkt, zie je dat haar voeten op een hek staan en dat betekent dat je Dordrecht niet zomaar binnen kunt dringen. Vroeger werd daarmee bedoeld dat de stad niet zomaar te veroveren viel. En dan hebben we ook nog de verschillende wapens rondom de Maagd van Dordrecht.
Dit zijn wapens van steden waar Dordrecht een goede relatie mee heeft.

Had jij deze betekening achter de Maagd van Dordrecht gezocht? De volgende keer als je er langs loopt, heb je in ieder geval een goed verhaal te vertellen.

Bron: Universiteit Leiden

Lees ook:

Dordtse mysteries: wat is er gebeurd met de Vuilpoort?

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Mooi! Nico Blom maakt pentekeningen van oude gebouwen in Dordrecht

Nico Blom is van kleins af aan al bezig met tekenen. Zijn vader had er talent voor, dus probeerde de...

Binnenkijken bij het voormalige ‘Hotel Blauwpoort’ in Dordrecht

Het voormalige Hotel Blauwpoort, aan het Blauwpoortsplein, stond in 2019 te koop. Inmiddels is het p...

Meer over

Mysteries

adv.