Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: wat doet die slagboom bij de Drechttunnel?

Door Lisanne Doff 18 januari 2020

We hopen natuurlijk dat jij je ogen goed op de weg hebt. Maar als je als bijrijder eens op de A16 hebt gereden, heb je misschien wel deze slagboom in de berm zien staan. Je ziet hem als je net uit de Drechtunnel komt en rechtdoor gaat bij de afslag Centrum. Waarom staat die slagboom daar?

De vangrails houdt zelfs rekening met eventueel verkeer en we kunnen jullie zeggen: die slagboom staat er langer dan de vangrails zelf. Het ziet er best gek uit, maar eigenlijk heeft deze slagboom een belangrijke functie. Het stuk grond waar de slagboom bij staat wordt ook wel een ‘wrakkenplaats’ genoemd.

Wat is een wrakkenplaats

Wrakkenplaatsen zijn plekken langs de snelweg die zijn ingericht om na een incident de voertuigen snel van de weg te krijgen. Je ziet ze vooral vaak bij tunnels. Ook is er plek om ambulances, politie en eventueel brandweerwagens neer te zetten. Het wordt dus eigenlijk gebruikt om het verkeer weer zo snel mogelijk normaal te laten verlopen. De slagboom staat er, zodat automobilisten zelf geen gebruik maken van deze ‘sluiproute’.

Politiecontroles

Zo’n wrakkenplaats wordt ook nog wel eens voor politiecontroles gebruikt. Een paar maanden geleden was er bij een opstelplaats in Alblasserdam nog een grote controle. Dus de volgende keer als je de slagboom ziet staan, weet je precies waarom het er nu eigenlijk staat. 🚑

Lees ook:

10 x de best gelezen Dordtse mysteries van 2019

Al je brandende vragen over Dordrecht beantwoorden we iedere week in de rubriek Dordtse mysteries. H...
Reeweg Oost Rooms Katholieke begraafplaats - indebuurt Dordrecht

Mysterie opgelost: daarom stoort jouw autoradio op de Reeweg Oost

Op 2 oktober plaatsten we een mysterie dat we zelf niet konden oplossen: waarom stoort de autoradio ...

Dordtse mysteries: wat is er gebeurd met de Vuilpoort?

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Meer over

Mysteries

adv.