Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: wat doen die grote ‘manden’ in de stad?

Door Lisanne Doff 14 november 2020

Het herfstseizoen is prachtig. Bladeren verkleuren en paddenstoelen schieten uit de grond. Maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Je tuin ligt al snel vol met bladeren. Pff, waar laat je dat toch allemaal? Probleem opgelost: een bladkorf. 

Als je langs de weg grote manden ziet staan, zijn dit waarschijnlijk bladkorven. Jaren geleden zag je deze korven in de herfstmaanden in Dordrecht verschijnen, maar sinds enkele jaren wordt dat niet meer standaard gedaan vanwege bezuinigingen. Deze bladkorven werden niet genoeg gebruikt en het scheelt jaarlijks zo’n €35.000,- om ze niet te plaatsen. Toch zie je ze op sommige plekken weer opduiken. Hoe zit dat dan?

Wat is een bladkorf

Blad op de grond kan zorgen voor gevaarlijke of ongewenste situaties. Putten kunnen verstopt raken en het wegdek wordt glad als het heeft geregend. Maar gevallen bladeren bieden ook een natuurlijke bescherming voor planten en het is een schuilplek voor egels, insecten en vogels. Daarom is het slim om de bladeren op één plek te verzamelen, bijvoorbeeld in een bladkorf. Maar hoe krijg je zo’n bladkorf in je wijk?

Bladkorf in Dordrecht

De gemeente heeft een antwoord voor ons. Dordrecht is in acht wijken opgedeeld en elk gebied wordt door een aannemer beheerd. Zij houden deze gebieden bij, maar ook buurtbewoners kunnen meedoen om de straat netjes te houden. Bijvoorbeeld door het groen bij te houden of door in een boomspiegel plantjes te zetten. Als je al langer participeert met het netjes houden van je wijk, kun je via de website van Fixi een bladkorf van de gemeente bij een aannemer aanvragen. Je moet kunnen aantonen dat je de bladkorf écht gaat gebruiken. Daarom staan ze er in de ene straat wel en de andere niet. Als de bladkorf er eenmaal staat, kunnen bewoners van de wijk hier hun bladeren in kwijt. Het bladafval wordt daarna gebruikt om er compost van te maken. Slim!

Meer mysteries:

Mysterie: dit is waarom sommige Dordtse huizen geblurd zijn op Streetview

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Streetview. Hartstikke leuk, ...

Dordtse mysteries: dit is waarom deze parkeergarage de naam ‘Veemarkt’ heeft

De Aardappelmarkt en Visstraat zijn maar een paar van de vele straatnamen die laten zien wat voor ge...

Dordtse mysteries: van wie is het hoofd aan de zijkant van het Ary Scheffer beeld?

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar als je er goed naar kijkt ziet het er best een beetje...

Meer over

Mysteries

adv.