Dordtse Mysteries: wat De Vooruit in Dordrecht deed

Door Caty Groen 21 juli 2018

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoals hoe de Lastig Eendstraat aan zijn naam kwam en waarom het Land van Valk dus het Land van Valk heet. Deze week leggen we uit waarom sommige huizen dichtgemetselde ramen hebben.

Op de hoek van de Krommedijk en de Christaan de Wetstraat staat staat nu een appartementencomplex. Ooit zat daar de Coöperatieve Broodbakkerij en Verbruiksvereniging Vooruit. Dat is een mond vol.

De tekst gaat onder de foto verder.

Broodbezorger Van Rooy (hij overleed in 1969 op 81-jarige leeftijd) bij zijn handkar. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Goedkoop brood voor de gewone man

De Vooruit was niet zomaar een bakkerij. Daar aan de Krommedijk was het een bolwerk vol socialistische gedachten. De bedoeling van de bakkerij was om de gewone man van goedkoop brood te voorzien. de coöperatieve gedachte was dat de bakkers niet elkaars concurrent waren, maar dat ze samen werkten en niet voor een baas. Het idee voor de bakkerij kwam van Dordtenaar Jan Andries Bergmeijer (1854-1941). Hij was een fervent SDAP- en vakbondsvoorman. De sociale gedachte vierde hoogtij toen overal in het land dergelijke initiatieven ontstonden. In Dordrecht groeide de coöperatie van een paar honderd leden in het jaar 1900 naar ruim vijfduizend. De omzet van de bakkerij steeg ook naar bijna een half miljoen gulden.

Maar toen kwam de warme bakker

In de jaren zestig werd ook in Dordrecht het begrip ‘warme bakker’ steeds bekender en overtroefde steeds meer de solidariteitsgedachte van De Vooruit. In 1972 werd de vereniging opgeheven om op te gaan in de Co-op. De bakkerij heeft er gestaan van 1916 tot 1975.

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan zetten wij alles op alles om jouw mysterie op te lossen.

Dordtse Mysteries: waarom het Beverwijcksplein zo’n groot plein is

Het Beverwijcksplein kennen we nu als een lieflijk plantsoen. Het sierlijke middelpunt is die pracht...
Wantijpark

Het verhaal achter de schietmuur in het Wantijpark

In het Wantijpark staat een oude schietmuur. Eigenlijk moeten we zeggen de resten van een schietbaan...

Meer over

Mysteries

adv.