Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: waarom zijn er zo weinig straatnamen vernoemd naar een vrouw?

Door Lisanne Doff 31 augustus 2019

De laatste jaren wordt er door Dordtse vrouwenorganisaties veel energie gestoken in het krijgen van vrouwen op straatnaambordjes. Vrouwen hebben inderdaad een flinke achterstand als het gaat om straatnamen. Maar waarom is dat zo?

We telden zelf grofweg 40 stuks, wat betekent dat maar 3,8% van de straatnamen is vernoemd naar een vrouw. We zijn er niet zeker van of dit percentage klopt, maar duidelijk is wel dat het een flinke minderheid is. We leggen je uit waarom dit zo is.

Het verleden

Eigenlijk verwijzen onze straatnamen naar het verleden van Dordrecht én van heel Nederland. De meeste straatnamen zijn gebaseerd op beroepen die toen voornamelijk door mannen werden uitgevoerd. Typische ‘mannenberoepen’ dus. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mannen in de politiek, schilders en componisten. Ook werden er in Dordrecht straatnamen gegeven aan burgemeesters en dat waren ook mannen. Burgemeester de Raadtsingel is bijvoorbeeld vernoemd naar burgemeester G.A. de Raadt. Hij was de Dordtse burgemeester van 1 oktober 1862 tot 31 december 1883.

De koninklijke familie

Er is wel één uitzondering als het aankomt op vrouwen in straatnamen; het koninklijk huis. Omdat de koninklijke familie vooral uit vrouwen bestaat, zorgen zij voor een hoop straatnamen. In Dordrecht hebben we bijvoorbeeld de Emmastraat, Prinses Beatrixstraat, Prinses Julianaweg, Koningin Wilhelminastraat, Prinses Irenestraat en ga zo maar door. Ook worden er steeds vaker straatnamen vernoemd naar mannelijke én vrouwelijke sporthelden. Maar de vrouwelijke straatnamen zijn nog steeds in de minderheid.

De toekomst

Omdat Dordtse vrouwenorganisaties flink hun best doen meer vrouwen op straatnaambordjes te krijgen, is er in het Leerpark een laan naar politica Wijnie Jabaaij vernoemd. In een artikel van Dordt-Eigen-Aardig op AD De Dordtenaar wordt de hoop uitgesproken dat er straatnamen vernoemd worden naar J. M. Smit-Pieters (in 1937 de eerste vrouwelijke wethouder in Dordrecht), T. Kramer-Mampaey (in 1919 het eerste vrouwelijke raadslid) en Dien Henny-van Randwijk (in 1972 pas de tweede vrouw op een Dordts wethouderskussen). Omdat er nu veel nieuwbouwwoningen worden gebouwd, wordt er gehoopt op meer vrouwelijke straatnamen. Voor nu doen we het met namen zoals Frida Katz-erf, Joke Smit-erf en Selma Lagerlöf-erf.

Lees ook: 

Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij ...

Dordtse mysteries: dit is waarom het Achterom zo heet

Sommige straatnamen klinken voor ons heel gewoon. Het Bagijnhof of bijvoorbeeld de Lijnbaan. Maar nu...
Station Dordrecht

Dordtse mysteries: wat zit er op de bovenste verdieping van Station Dordrecht?

Het kantoor van indebuurt Dordrecht zit vlak tegenover het station. Toen we een keer dromerig naar b...

Meer over

Mysteries

adv.