Dordtse Mysteries: waarom noemen we Krabbegors het Duivelseiland?

Door Karlijn Goorts 27 mei 2017

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad; hoe het komt dat de reiger op de Viottakade altijd naar de balkons loert en waarom er wordt gezegd: hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Deze week: waarom noemen we Krabbegors het Duivelseiland?

Je zou kunnen zeggen dat we goed op dreef zijn. We lossen het ene mysterie na het andere op en geven je iedere week een hapklaar verhaal. Helaas moeten we nu melden dat we er niet uit komen. Een paar maanden geleden, gaf Wilfred de Vriesch ons een tip. Waarom noemen we Krabbegors het Duivelseiland, vroeg hij zich af. Nou Wilfred: het is en blijft een mysterie.

Krabbe-watte?

Het eiland Krabbegors ligt op de splitsing van de Oude Maas, Dordtse Kil en de Beneden-Merwede aan de linkerkant van Dordt. Echt veel is er niet te doen. De Regionale Verkeerscentrale Dordrecht van Rijkswaterstaat zit er. Die regelt de begeleiding van het scheepvaartverkeer in het Drechtstedengebied.

Krabbegors Duivelseiland Dordrecht
Foto: Google

Waarom Duivelseiland?

Het eiland wordt Duivelseiland genoemd en die naam schreeuwt natuurlijk om uitleg. We vroegen het bij Augustijnenhof, bij een gepensioneerde stadsarchivaris en bij Stichting Nationaal Landschapskundig Museum en Documentatiecentrum. Iedereen weet ons genoeg over het eiland te vertellen, maar stel je de vraag waarom Duivelseiland? Dan blijft het stil.

Een paar verhalen

We hebben een paar opties die we even aan je voorleggen.

Er wordt gezegd dat vroeger boeven na een mishandeling langs de rivier werden gehangen. Zo konden de mensen op langsvarende schepen zien dat je hier als boef niets hoeft te proberen. Het woord duivel in Duivelseiland kan hier prima op duiden.

Een tweede verhaal is dat het Crabbegors deed denken aan het Duivelseiland voor de kust van Frans Guyana. Dat was en is een onherbergzaam eilandje waar de Franse regering in de jaren 1852-1938 veroordeelde personen heen. Ook het geïsoleerde Crabbegors was onherbergzaam, maar geen verbanningsoord.

Mooie en sappige verhalen, maar allebei lijken ze onwaarschijnlijk.

Wie helpt ons verder?

Het ziet er dus naar uit dat we Wilfred nog een antwoord schuldig blijven. De gevestigde orde weet van niets, maar misschien dat het collectieve geheugen van onze lezers het wél weet! Onze nieuwsgierigheid is alleen maar groter geworden en we zijn er nog steeds op gebrand om de oplossing te vinden. Wie helpt ons met de gouden tip? 

via GIPHY

Gemist of tip?

Vorige Dordtse Mysterie gemist? Lees hier waarom al die vlaggen in de Vleeshouwersstraat hangen.

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.