Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: waarom komt Dordrecht niet voor in Monopoly en andere steden wel?

Door Carin van der Meij 19 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in het Monopoly-spel en Dordrecht niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Dordrecht en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Dordrecht. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het spel voorkomt. In de officiële versie kun je dan wel geen hotel in de Grotekerksbuurt bouwen of huis in de Oranjestraat kopen, je kunt wel een Dordtse variant van Monopoly spelen. Al is het vrij lastig om aan zo’n spel te komen. Er zijn verschillende Dordtse Monopoly spellen geweest en de laatste versie komt uit 2019. Toen kon je bij de filialen van PLUS zegeltjes sparen om het bordspel te bemachtigen. Maar je kunt Monopoly Dordrecht niet kopen. 

Foto: Cees Schilthuizen

Bron: Overstraatnamen

Bekijk ook:

Dordtse mysteries: zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Dordtse mysteries: dit is het verhaal van de verdwenen Riedijkspoort

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Meer over

Mysteries

adv.