Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

Door Lisanne Doff 30 mei 2020

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft gekregen. In sierlijke letter staat geschreven ‘In Den Verdwaelden Koogel’. En als je dan nog iets verder omhoog kijkt, zie je linksbovenin een kogel zitten. Wat is het verhaal daarachter? Dat vertellen we je graag.

Tijdelijk bestuur

Deze kogel is afkomstig van één van de twee beschietingen van de Fransen op Dordrecht in 1813. Toen in oktober 1813 Napoleon werd verslagen, duurde het even voordat de Fransen in Dordrecht dat bericht doorkregen. Pas in november verlieten ze Dordrecht. Ze vertrokken naar Gorinchem. Hier in de stad werd een tussenbestuur aangesteld door Johan Repelaer. Dat bestuur hees de oranje vlag en ook de Dordtenaren gingen de straat op. Want dat de Fransen de stad hadden verlaten, leek toch wel erg op bevrijding.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dordtse mysteries
Beschieting van de Fransen op Dordrecht vanaf Papendrecht. Foto: RAD

Op 22 november kwamen de Fransen terug en begon de eerste beschieting. Ze zagen de oranje vlag en wilden een stokje steken voor de bevrijding. Het tussenbestuur kroop terug in hun schulp en ze lieten 400 Franse militairen toe in Dordt. Die waren twee dagen later weer weg, want ze hoorden dat er troepen vanuit Rotterdam onderweg waren. Dat dit maar honderd vrijwilligers en twee kanonneerboten waren, wisten ze niet.

Beschieting nummer twee

Toch konden de Fransen het niet laten om opnieuw terug te komen en Dordrecht weer te beschieten. Onze stad werd beschermd door twee kanonneerboten die de Fransen beschoten. De overwinning van Dordrecht hebben we, zoals er wordt gezegd, te danken aan twee gebeurtenissen. Door gebrek aan munitie schoot een van de Dordtse kanonneerboten een lading schroot af op de Fransen en uitgerekend dat schot zaaide dood en verderf onder de Fransen. Tegelijkertijd hees een inwoner de Dordtse vlag ondersteboven op Riedijkspoort. De Fransen dachten dat de Engelse hulptroepen waren gearriveerd en gingen er snel vandoor. Dordrecht was gered. Verschillende kogelinslagen herinneren ons aan het bombardement. Zo zit er een kogel in een pilaar van de Grote Kerk én dus ook in het pand aan de Varkenmarkt. Daarom heeft de woning de naam ‘In Den Verdwaelden Koogel’ gekregen.

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: wat is die gele aanslag op auto’s en tuinstoelen?

Overal in de straat zien wij auto’s staan met een laagje gele stof, ook ons tuinmeubilair heeft inee...

Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?

Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Do...

Meer over

Mysteries

adv.