Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: waarom heeft de Grote Kerk twee namen?

Door Lisanne Doff 3 oktober 2020

Het is dé blikvanger van Dordrecht: de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar waarom heeft onze kerk eigenlijk twee namen? En welke naam is nou de juiste?

Het antwoord op de laatste vraag is simpel: beide benamingen zijn juist. Wij hanteren de benaming ‘Grote Kerk’ omdat dat nu net even wat lekkerder bekt dan ‘Onze-Lieve-Vrouwekerk’. Maar dat de kerk twee namen heeft, komt ook door de geschiedenis.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de bouw van de kerk is begonnen, maar uit oude stadsrekeningen komt naar voren dat aan de noordzijde van de kerk in 1284 en 1285 het Mariakoor werd gebouwd. De kerk is van oorsprong katholiek en was tot 1572 in katholieke handen. De naam Onze-Lieve-Vrouwekerk stamt dan ook af uit de tijd dat de kerk nog katholiek was. Onze-Lieve-Vrouwe verwijst naar Maria, de moeder van Jezus. Maria wordt in de katholieke kerk erkent als heilige, in tegenstelling tot de protestantse kerk, en Maria wordt dan ook door katholieken vereerd. Dat de kerk naar Maria vernoemd is, is dan ook niet zo gek.

Je kunt verder lezen onder de afbeelding. 

Grote Kerk
Het interieur van de kerk. | Foto: Regionaal Archief Dordrecht

De Tachtigjarige Oorlog

In 1572 kwam de kerk in handen van de protestanten. Dat gebeurde in de Tachtigjarige Oorlog, die duurde van 1568 tot 1648. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. In feite was deze oorlog een religieuze oorlog: de protestanten streden tegen de katholieken. Een van de bekendste gebeurtenissen naar aanloop van de oorlog was de Beeldenstorm, waarbij protestanten de katholieke kerken binnendrongen en de beelden en afbeeldingen van rooms-katholieke heiligen vernietigden.

De Grote Kerk van Dordrecht bleef een grote vernieling bespaard. In 1572 koos Dordrecht, onder druk van de inwoners, de kant van prins Willem van Oranje. Ondanks dat waren er toch vernielingen in de stad. De geuzen kwam op 5 oktober 1572 ’s avonds in de Grote Kerk en deden daar hun behoefte op de altaren. Twee dagen later werd de Sint-Adriaankerk verwoest en in dezelfde maand werden beelden vernield in de Nieuwkerk. De Grote Kerk is dus sinds 1572 niet meer katholiek en daardoor wordt de naam Onze-Lieve-Vrouwekerk steeds minder gebruikt.

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: dit is het verhaal van de verdwenen Riedijkspoort

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Dordtse mysteries: zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...
Mysterie badeendjes Wijnhaven Dordrecht Kunstenaar X

Mysterie opgelost: hoe zit het met die badeendjes vlakbij het Scheffersplein?

Loop je over de Wijnbrug of het Scheffersplein, dan ben je ze misschien wel tegengekomen: een moeder...

Meer over

Mysteries

adv.