Dordtse Mysteries: waarom de klok van de Grote Kerk een extra slag geeft op het hele en halve uur
In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoals wat al die gifgroene tekens op het wegdek doen en hoe de Vleeshouwersstraat aan zijn naam komt. Deze week: waarom de klok van de Grote Kerk een extra slag geeft op het halve uur.
Om het mysterie op te lossen waarom de klok van de Grote Kerk een extra slag geeft op het hele en halve uur is het leuk om te weten waarom de klok überhaupt slaat. Je kunt immers op je horloge of mobieltje zien hoe laat het is?
Hoe laat is het?
Dat zit zo. Heel vroeger hadden veel mensen geen horloge of een klok. Om een idee te krijgen hoe laat het is, sloeg de klok op het hele uur. Eén keer als het één uur was, twee keer als het twee uur was enzovoorts. Nu is een uur wel een heel lange tijd om te wachten als je wilt weten hoe laat het is. Dus ging je op den duur ook een klokslag horen op het halve uur.

Niets met de kerk te maken
De klokken in de toren hebben overigens niets te maken met de kerk. In veel gemeenten in Nederland, en ook in Dordrecht, is de kerk van de kerkelijke gemeente en de toren van de burgerlijke gemeente. Onze toren van de Grote Kerk is dus van de gemeente Dordrecht.
Hoe zwaar?
Die klokken in de toren wegen bij elkaar ruim 56 ton en het is de grootste beiaard van Europa. De 67 klokken zijn opgesteld in een enorme klokkenkamer. De zwaarste klokken, inclusief de klok voor het halve uur, hangen in de ruim 500 jaar oude klokkenstoel, de negenendertig hogere klokken hangen in een aparte houten stoel erboven. De zwaarste klok weegt 10.000 kilo. De vierde klok is de oudste en komt uit het jaar 1460.
Hoor het verschil
Bij iedere uurslag hoor je de de grootste klok. Voor het halve uur klinkt er een minder zware klok zodat de mensen goed het verschil konden horen tussen het hele en het halve uur. Die klok voor het halve uur is een speciale klok die 2300 kilo weegt en in het jaar 1681 is gegoten. Voor het hele en halve uur speelt een automatische voorslag. Die voorslag is dus wat je hoort als een soort waarschuwing dat de klok gaat slaan.
Gemist of tip?
Lees ook over welk Dordts evenement het grootst is.
Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.