Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse Mysteries: waarom branden die groene en rode lampen soms in het Stadskantoor?

Door José de Jong 21 november 2020

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoals waarom die vlaggen in de Vleeshouwerstraat hangen en waarom we Krabbegors het Duivelseiland noemen. Deze week: waarom die groene en rode lampen soms branden in het trappenhuis van het het Stadskantoor.


Je kunt er jarenlang voorbijlopen zonder dat het opvalt, maar ineens zie je het. In het trappenhuis van het Stadskantoor gaan er groene en rode lampen aan en uit. Wat is dat nou?

Vu-Dordt

De lampen in het trappenhuis van het Stadskantoor zijn een kunstwerk. Het heet Vu-Dordt en zit sinds 2002 in het Stadskantoor aan de kant die het dichtst aan de Spuiboulevard zit. Vu-Dordt is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Jeroen Doorenweerd.

Betekent het nog wat?

Zeker wel. Toen de gevel van het Stadskantoor gerenoveerd moest worden, kreeg de kunstenaar de opdracht iets van de vele activiteiten in het gebouw uit te beelden aan de buitenkant van het gebouw.

En zo maakte hij een kunstwerk dat precies dezelfde functie heeft als volumemeters die uitslaan bij opnameapparatuur. Doorenweerd laat dit zien met groene en rode lampen. Bij de balie in de hal staan twee microfoons die het geluid meten en dat kun je dus zien aan de buitenkant van het gebouw. Want twee rijen uitvergrote LED’s laten aan de voorbijgangers zien of er veel activiteit binnen is of niet. Hoe meer geluid, des te hoger de rijen LED’s oplichten. Bij normaal geluid gaan van onderaf eerst de elf groene LED’s branden en bij hard geluid ook de drie rode daarboven. De kunstenaar koos er niet voor de hoeveelheid denk- en besliswerk te registreren, maar het bezige gezoem van alledaagse geluiden zoals schoenhakken die klinken op de stenen vloer of het neuriën van de medewerkers.

U zei?

Buiten is direct naast de ingang van het Stadskantoor het geluid te horen dat die twee microfoons opvangen. Het bijzondere is dat je dus het geluid al hoort uit de ruimte waar je naar op weg bent. En omgekeerd, dat het geluid van de plek waar je net vandaan komt buiten nog te horen is. Dat hoort dus ook bij het kunstwerk.

Toet toet

Nog even grappig om te vertellen: toen in 2002 het kunstwerk net was geplaatst, reden auto’s soms toeterend over de Spuiboulevard om te proberen de lampen in het trappenhuis te laten branden.

Meer over

Mysteries

adv.