Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse Mysteries: of Dordrecht een geheim tunnelstelsel heeft

Door Karlijn Goorts 9 september 2017

In de rubriek Dordtse mysteries behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad zoals wat die schoentjes op de grond van de Grote Kerk daar doen en waarom er zoveel F-16’s boven Dordt door de geluidsbarrière heen knallen. Deze week: of Dordrecht een geheim tunnelstelsel heeft.

Een tijdje terug kregen we een vraag van V. van den Berg: of er tunnels zijn onder Dordrecht. Er wordt namelijk weleens gesproken van een tunnel richting Papendrecht en tussen verschillende oude locaties in Dordt. Nou weten wij ook wel dat Dordrecht geen Parijs is waar er 290 kilometer aan ondergrondse tunnels liggen, maar misschien zijn er wel een paar gangen te vinden hierzo.

Kelders, riolen en kruipgangen nog an toe

We hoefden niet lang na te denken en gingen voor raad naar het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof. Waar Jan Willem Boezeman enthousiast reageerde: “Daar kan ik wel antwoord op geven hoor. Ik ben namelijk zelf ooit in zo’n gang geweest.” We gaan er even goed voor zitten, want dit móét wel een spannend verhaal worden.

“De ingang van die tunnel zat destijds (1967) onder het Scheffersplein en was afgesloten met een ijzeren deur. Met twee vriendjes hebben we vanuit een bootje het slot geforceerd en als 14-jarige belhamel durfde ik die tunnel in te lopen. Ik ben nooit langer dan drie seconden binnen geweest want ik schrok me hélemaal rot van een rat die langs mijn benen schoot. Ik zat meteen weer in de roeiboot en ben nooit meer terug gegaan.”

Enorme kelders ontdekt

Het ging hier om een oude gemetselde riolering, is te lezen in het tijdschrift Dordrecht Monumenteel van het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof. De riolering liep richting het toen nog niet gesloopte Waaggebouw. Zo’n twintig jaar nadat de jongens in het riool waren geweest, werd het Waaggebouw gesloopt en toen zijn er enorme kelders ontdekt. Inmiddels is de riooluitgang dichtgemetseld, maar de tunnel is er nog steeds.

Er zijn nog wel meer gemetselde riolen gevonden onder Dordrecht, maar dat zijn natuurlijk geen ‘geheime’ gangen.

tunnels dordrecht
Foto: Sergeant Hille Hillinga/Landmacht

En onder de Groenmarkt dan?

Oud-Dordtenaar Henk Harten woonde als kind in de Groenmarkt tegenover het hoofdkwartier van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Hij zag dat er vaak gevangenen werden afgeleverd, maar die zag hij nooit naar buiten komen en aan de achterkant was er geen uitgang. Hij deed onderzoek naar een gangenstelsel onder Dordt en wist mensen van de landmacht erbij te betrekken.

Leden van het Advanced Search Team van de Koninklijke Landmacht zochten tevergeefs naar ondergrondse ruimtes. Wat niet gek is, laat stadsarcheoloog Jacqueline Hoevenberg weten in Dordrecht Monumenteel. ‘Die gang was dan dwars door een dijk gegaan, want dat is de Groenmarkt nog steeds. Daar had niemand ooit toestemming voor gegeven.’

Wat er precies onder Dordrecht ligt, is dus nog steeds niet helemaal duidelijk.

Dordrecht Monumenteel

Wie het leuk vindt om meer van dit soort verhalen te lezen en meer te weten te komen over de geschiedenis van Dordt, kan gratis een account aanmaken op de website van Dordrecht Monumenteel. Het tijdschrift komt vier keer per jaar uit en is te lezen via je account.

Gemist of tip?

Lees hier over of je de kreeften uit de Dordtse wateren kunt eten.

Zit jij ook al tijden met een Dordts mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

Meer over

Mysteries

adv.