Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: hoeveel camera’s zijn er in de stad en waarom?

Door Lisanne Doff 15 februari 2020

Beveiligingscamera’s. De één vindt het een fijn idee dat er iemand meekijkt, anderen zijn deze Big Brother-achtige praktijken beu. Hoe dan ook: er staan op dit moment in Nederland ruim 228.530 beveiligingscamera’s geregistreerd. Wij zochten uit hoeveel er in Dordrecht zijn.

De politie gebruikt geregistreerde beveiligingscamera’s van de overheid, bedrijven of particulieren om strafbare feiten op te sporen. In Dordrecht zijn er 15 camera’s per 1.000 inwoners, dus dat komt neer op zo’n 1785 camera’s in de stad.

Waarom zijn er camera’s?

Van die 1785 camera’s zijn er 74 ‘publiek’. Dat wil zeggen dat deze camera’s van overheidsinstanties zijn zoals de gemeente. Wat het doel is? Dat lezen we op de website van de gemeente: “In de meldkamer wordt via camerabeelden toezicht gehouden op aangewezen gebieden in de stad. Handhaving werkt nauw samen met de politie en kan gebruik maken van het landelijke netwerk (C2000). Zo kunnen toezichthouders bij calamiteiten of grootschalig optreden direct gekoppeld worden aan de gemeenschappelijke Meldcentrale van de politie.”

Dreigende incidenten

De gemeente Dordrecht gebruikt de camera’s dus vooral om incidenten te bekijken. Omdat camera’s kunnen draaien en sterk kunnen inzoomen, is er precies te zien wat er gebeurt. Zo kan er bij dreigende incidenten sneller dan voorheen worden gereageerd.

Zo zit het met jouw privacy

Maar hoe zit het dan met jouw privacy? Je moet er toch niet aan denken dat de politie zo bij je naar binnen kijkt? Daarover kunnen we je geruststellen. De camera’s kijken niet bij jou naar binnen. Je kunt dus prima in je nakie blijven rondlopen zonder dat iemand spiekt.

De andere camera’s

Nu vraag je je misschien af wat die 1700 andere camera’s doen die in Dordrecht hangen. Dat zijn apparaten van bedrijven of bij mensen thuis, waar de overheid dus geen beelden van krijgt. Dat soort beelden kunnen ook weleens van pas komen, wanneer de politie bijvoorbeeld op zoek is naar videobeelden van een bepaald incident op een locatie waar geen publieke camera hangt.

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: waarom heet Station Dordrecht niet Dordrecht Centraal?

Als je naar de gevel van Station Dordrecht kijkt, staat er vlak onder de klok 'Station Dordrecht'. T...

Dordtse mysteries: hoe komt het dat de toren van de Grote Kerk zo scheef staat

Is het je wel eens opgevallen dat de toren van de Grote Kerk scheef staat? Je kunt dit het beste zie...

Dordtse mysteries: wat doet die slagboom bij de Drechttunnel?

We hopen natuurlijk dat jij je ogen goed op de weg hebt. Maar als je als bijrijder eens op de A16 he...

Meer over

Mysteries

adv.