Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

Door Lisanne Doff 23 maart 2019

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij stil staat waar de naam vandaan komt. Toch werden wij nieuwsgierig naar de betekenis achter Het Bagijnhof. En we hebben een antwoord. 

Het Bagijnhof heet zo omdat er vroeger begijnen woonden. De begijnen waren een katholieke leefgemeenschap van alleenstaande vrouwen. Begijnen waren geen nonnen, want ze legden geen eeuwige gelofte af. Toch waren er wel een aantal leefregels waar de vrouwen zich aan moesten houden. Zo droegen ze allemaal een grijze mantel en legden ze een kuisheidsgelofte af. Mannen waren dus niet welkom bij de begijntjes.

Meisjes vanaf 12 jaar

Alleenstaande vrouwen konden op elk moment in hun leven op het Bagijnhof komen wonen. Zowel oudere weduwes als meisjes vanaf 12 jaar waren welkom. Nieuwe bewoners woonden eerste enige tijd in een gezamenlijk conventiehuis. Na een proeftijd van anderhalf jaar mochten ze een huisje kopen of huren. De begijnen vulden hun dag met werkzaamheden zoals spinnen, weven en lesgeven aan meisjes. Daarnaast moesten ze veel bidden en gingen ze vaak naar de kerk.

Bagijn en Begijn

Het is je misschien wel opgevallen dat de vrouwen bEgijnen heten, maar dat je bAgijnhof schrijft. Bagijn met een ‘A’ dus in plaats van een ‘E’. In andere steden zoals Amsterdam en Leiden heb je ook begijnhoven en daar schrijf je het wel met een ‘E’. Dit komt waarschijnlijk omdat beide spellingen van het woord vroeger door elkaar heen werden gebruikt. In het verleden waren er geen duidelijke spellingsregels zoals dat tegenwoordig wel zo is. De spelling van woorden verschilde per plaats. In Dordrecht was ‘Bagijn’ gebruikelijk, dus hebben we hier een Bagijnhof. Mysterie opgelost!

Meer Dordtse mysteries:

Station Dordrecht

Dordtse mysteries: wat zit er op de bovenste verdieping van Station Dordrecht?

Het kantoor van indebuurt Dordrecht zit vlak tegenover het station. Toen we een keer dromerig naar b...

Deze anonieme Dordtse artiest vertelt: dit betekenen mijn graffiti tekeningen

Loop, fiets of rijd je wel eens over straat en zie je dan soms ook de graffiti tekeningen? Sommige k...

Waarom zat er vroeger een hogere toren op Villa Augustus?

Bij indebuurt vinden we het heerlijk om op zoek te gaan naar oude foto's en te graven in de geschied...

Meer over

Mysteries

adv.