Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: hoe komt de Stoofstraat aan zijn naam?

Door Lisanne Doff 12 oktober 2019

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof, de Lijnbaan en het Arend Maartenshof behandeld. Maar hoe komt de Stoofstraat aan zijn naam?

De Stoofstraat is de smalle straat tussen de Vriesestraat en de Kromme Elleboog, naast destilleerderij Rutte. Het straatje was er al in de vijftiende eeuw. Ook is bekend dat er daar een badhuis was waar houten badkuipen stonden die ze stoven noemden. Vandaar dus de Stoofstraat. Maar wat gebeurde er eigenlijk allemaal in dat straatje?

De tekst gaat verder onder de foto.

Stoofstraat
In de jaren vijftig werd deze foto gemaakt op de zolder van een huis in de Stoofstraat kort voordat het werd afgebroken. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Het bordeel van Zoet

Op 19 oktober 1456 verscheen Zoet van Tichelen voor de Dordtse rechtbank. Ze werd veroordeeld omdat ze een bordeel hield in de stad. Zoet had een stove. Deze houten kuip met water werd verwarmd door een vuur eronder. Veel mensen kwamen regelmatig een bad nemen in zo’n kuip. Maar in de stove werden ook afspraakjes gemaakt met prostituees. Zoet van Tichelen was dus niet alleen eigenares van de stove, maar ook bordeelhoudster. Ze werd veroordeeld tot het betalen van drie pond, plus het leveren van twaalf laststenen. De laststenen waren haar bijdrage aan het verbeteren van de stad.

Lekker badderen

Erasmus meldde in 1522 dat de uit het nieuw ontdekte Amerika meegebrachte geslachtsziekte syfilis ook via het badwater in de stoven werd verspreid. Om die reden namen bezoeken aan stoven drastisch af. In 1572 werden hier alle stoven gesloten op last van calvinistische dominees die de prostitutie wilden uitroeien. En inderdaad kwamen syfilis en lepra minder vaak voor. Van die lauwwarme stove waar iedereen zo lekker in badderde friste je toch niet zo lekker op als je dacht.

Lees ook: 

Dordrecht Bagijnhof Crimpert Salm - indebuurt Dordrecht

Deze Dordtse straten hadden héél anders kunnen heten

Straatnamen klinken voor ons zo gewoon en ze lijken eigenlijk onbelangrijk. Maar niet iedereen denkt...
Arend Maartenshof Dordrecht

Dordtse mysteries: hoe is het Arend Maartenshof ontstaan?

Het Arend Maartenshof wordt ook wel het verborgen pareltje in Dordrecht genoemd. Veel mensen lopen e...

Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij ...

 

Meer over

Mysteries

adv.