Dordtse mysteries: is De Vries in Dordrecht echt de bedenker van de frikandel?
Het is al jaren punt van discussie: wie is de bedenker van de frikandel? Beckers zegt Jan Bekkers en de...
De Sint-Elisabethsvloed van 1421 was een watersnoodramp die Dordrecht onder water zette en veel gevolgen had. Er vielen duizenden doden en het was een klap voor de Dordtse economie. Toch is er één verhaal dat nog steeds wordt verteld. Het verhaal van het aangespoelde wiegje.
Omdat het verhaal al eeuwenoud is, is het lastig om te bepalen of het wel echt is gebeurd. Het verhaal van het aangespoelde wiegje gaat over het meisje Beatrix. Tijdens de Sint Elisabethsvloed was ze nog een kleine, hulpeloze baby. Ze dreef in een waterdicht Brabants wiegje over het water en schommelde flink heen en weer door de storm. Er wordt gezegd dat een kleine kat op het wiegje zat en het in balans hield. Mensen zagen het wiegje drijven bij de toenmalige Vuilpoort, vlakbij de Grote Kerk. Om precies te zijn aan het einde van de huidige Prinsenstraat.
Omdat het wiegje in balans werd gehouden door de kat, konden mensen het meisje ongedeerd uit het water halen. De kat ging er daarna direct vandoor. Het is niet duidelijk wie de ouders van het meisje zijn, dus kreeg het kind de naam Beatrix, wat ‘de gelukkige’ betekent. Iets dat goed past bij haar redding. Dordrecht was enorm onder de indruk van het verhaal en het stadsbestuur besloot haar een opleiding aan te bieden. Ze trouwde later met de rijke Jacob Roerom en kreeg een zoon en dochter.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Het niet duidelijk wat er waar is aan dit verhaal, dus blijft het eigenlijk een mysterie. In 2005 maakte RTV Dordrecht een documentaire over de Sint Elisabethsvloed. Daarin vertelt onderzoeker Ruben Koman dat dit verhaal een ‘wandersage’ is. Dat betekent dat dit verhaal op meerdere plekken in Nederland terugkomt. Zo is dit verhaal ook bekend in Alblasserwaard en wordt er gezegd dat Beatrix in Kinderdijk aanspoelde, vandaar de naam Kinderdijk. Ook in Utrecht is er een dergelijk verhaal bekend, maar dan jaren later. Ondanks dat is dit verhaal een goede inspiratiebron voor tekenaars en schilders. Er zijn meerdere schilderijen van Beatrix gemaakt. Wat we wel weten is dat de Sint Elisabethsvloed een flinke impact op Dordrecht heeft gehad.
Bron: Regionaal Archief Dordrecht & Vergeten verhalen
Meer mysteries:
Winnen! Maak kans op tickets en gesigneerde items van toontje Lager
Toontje Lager komt naar Bibelot en jij kunt daar bij zijn!
Winnen! Maak kans op concerttickets én gesigneerde items van Toontje Lager
In onze gids
Populaire rubrieken