Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: dit is waarom het Achterom zo heet

Door Lisanne Doff 20 juli 2019

Sommige straatnamen klinken voor ons heel gewoon. Het Bagijnhof of bijvoorbeeld de Lijnbaan. Maar nu zijn we benieuwd waar de naam van het Achterom vandaan komt. We zochten het voor je uit.

De betekenis

Achterom is een oud woord en de betekenis hangt af van de context waarin je het woord gebruikt. De algemene betekenis is ‘om de achterzijde’. Het kan ook wijzen op de achtertoegang voor winkels of paden én het is ook een manier van de liefde bedrijven, zoals onze geliefde viervoeters het doen. Maar laten we ons focussen op het Achterom in Dordrecht.

Achterom in Dordrecht

Het originele Achterom in Dordrecht begon op het Bagijnhof, naast het verdwenen postkantoor, en ging daar achterlangs. Daar komt dus de naam Achterom vandaan, omdat de straat langs en achter het postkantoor ging.

De tekst gaat verder onder de foto. 

postkantoor
De achterkant van het postkantoor gezien vanaf het Achterom in 1917. | Foto: Regionaal Archief

Het ‘oude’ Achterom

Het oude Achterom liep in een halve cirkel achter het oude postkantoor en het Bestedelingenhuis langs. In het Bestedelingenhuis woonden oude mensen, meestal mannen. Het was vroeger best druk aan het Achterom, je had er bijvoorbeeld ijsfabriek De Noordpool. Daar bevroren ze staven ijs die werden verkocht aan vishandelaren om hun spullen koel te houden, maar er werden ook ijsstaven aan de horeca geleverd om het bier te koelen.

Het ‘nieuwe’ Achterom

Het vernieuwen van het gebied rondom het oude Achterom startte in 1963 toen het Oranjehotel op de hoek van de Johan de Wittstraat en de Vest onder de slopershamer ging.  In 1977 openden de Hema en C&A zoals we dat nu kennen. Er kwamen in de jaren zeventig ook een aantal luxe winkels, zoals de serviezenwinkel van Van de Sandt, herenmodezaak Alexander Roodfeld en schoenenwinkel Sluymers. De zaken moesten een luxe welkom vormen als entree van de stad. Inmiddels heeft dat Achterom alweer een facelift achter de rug en zijn ook daar zaken verdwenen zoals juwelier Michael de Mey. Maar er vestigen zich aan het ‘nieuwe’ Achterom ook nieuwe ondernemers.

Lees ook: 

Dordtse mysteries: hoe komt het Bagijnhof aan zijn naam?

De ene straatnaam klinkt logischer dan de andere. En soms kom je er zo vaak dat je er niet eens bij ...
Voorstraat midden

Dordtse Mysteries: waarom zeggen we ‘op’ de Voorstraat en niet ‘in’?

In de Nederlandse taal gebruiken we bij namen van plaatsen, wijken en straten in als voorzetsel. Je ...

Meer over

Mysteries

adv.