Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: dit is het verhaal achter het wapen van Dordrecht

Door Lisanne Doff 8 augustus 2020

Je komt het op maar weinig plekken tegen vandaag de dag; het gemeentewapen. Vroeger was het echter heel normaal dat elke gemeente én provincie een eigen wapen had, met een betekenis die bij de stad of streek hoorde. Lees hier over het wapen van Dordrecht en de betekenis ervan. 

Vroeger was een stadswapen een gemeentelijk herkenningsteken op gebouwen en voorwerpen. Je kon het bijvoorbeeld vinden om brandemmers, waar vroeger branden mee werden geblust. Ook trof je het wapen van de stad aan als zegel op documenten. Iets dat je kunt vergelijken met een handtekening.

Kerk en burcht

Het wapen van Dordrecht is in 1816 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Dordrecht gegeven. Maar voordat we het wapen hadden, gebruikten we al zegels. Er is zelfs een document uit 1220 waar een zegel van de stad op staat met een afbeelding van de kerk. Vanaf ongeveer 1296 ging Dordrecht een zegel gebruiken met de afbeelding van een burcht. Pas in 1775 verschijnt het stadszegel zoals we het wapen nu zo ongeveer kennen.

Je kunt verder lezen onder de afbeelding

Beeld: archief

Waarom is het wapen rood-wit-rood?

Al in 1284 kocht het stadsbestuur rode en witte stof, want die hadden ze waarschijnlijk nodig om ambtskleding te maken. Doordat ze de kleuren rood en wit gebruikten, is het rood en wit ook gebruikt in het wapen. Heb je het wapen van Dordrecht wel eens gezien? Je kunt het wapen bijvoorbeeld vinden bij het timpaan van het stadhuis, dat is het driehoekige gedeelte boven het woord ‘stadhuis’. Ook zie je het wapen terug op de stadsorgel in de Grote Kerk en bij de Groothoofdspoort. Als je gaat trouwen in Dordrecht heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het stadswapen op de mouw van zijn of haar toga.

Verder is er niet veel over het wapen bekend, maar dat het wapen als zo lang bestaat is heel bijzonder.

Het wapen van Dordrecht is op het Stadhuis te zien. | Foto: ANP

Meer mysteries:

Dordtse mysteries: wat doet die vrouw op de Groothoofdspoort?

De Groothoofdspoort is één van de best bezochte trekpleisters van de stad. Niet alleen omdat het zo'...

Dordtse mysteries: wat is er gebeurd met de Vuilpoort?

Vroeger hadden we in Dordrecht twaalf verschillende stadspoorten. Daar zijn er nog maar twee van ove...

Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft g...

Meer over

Mysteries

adv.