Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: dit is de legende achter Huis te Merwede

Door Lisanne Doff 1 augustus 2020

Vlakbij het industriegebied van De Staart, op een puntje van ons eiland, staat de ruïne van het eeuwenoude Huis te Merwede. Er wordt gezegd dat de ruïne er al zo’n 600 jaar staat, maar wat is eigenlijk het verhaal daarachter?

Waarom en wanneer dit ooit zo statige kasteel ten onder is gegaan, weet niemand precies. Waarschijnlijk is dit in de 15e eeuw gebeurd, maar omdat het al zo lang geleden is kan niemand het precies navertellen. Daarom vertellen we hier de legende over Huis te Merwede. Het huis was in het bezit van familie Van Brederode. Zij steunden gravin Jacoba van Beieren en dat is waarschijnlijk de reden waarom het kasteel nu een ruïne is.

Je kunt verder lezen onder de foto.

Een (misschien fictieve) afbeelding van hoe Huis te Merwede eruit zag. | Foto: RAD

Gravin Jacoba van Beieren

Laten we bij het begin beginnen, in het jaar 1401. Toen werd gravin Jacoba van Beieren geboren. Zij was de dochter van graaf Willem VI en Margaretha van Bourgondië. Willem VI was graaf van Holland en Zeeland en had een hoge status. Toen Jacoba 16 jaar was, volgde ze haar vader op en erfde Holland en Zeeland. Ook het toen erg rijke Dordrecht hoorde bij Holland, maar de stad wilde haar gezag niet erkennen. Daarom stuurde Jacoba in juni 1418 haar legers op Dordrecht af. Dit deed ze samen met haar man: hertog Jan van Brabant.

Het verhaal gaat verder onder het portret.

Portret van Jacoba van Beieren. | Foto: RAD

Gevechten

De troepen van Jacoba sloegen bij Papendrecht hun tenten op en waren van plan om meerdere keren aan te vallen. Maar ze hadden geen schijn van kans, want Dordrecht was sterker en viel ze steeds opnieuw aan. Na een paar weken sloegen ze op de vlucht voor de Dordtenaren. Helaas was er al veel schade aangericht. Huis te Merwede lag aan de rand van het strijdgebied en er wordt in de legende gezegd dat de wraakzuchtige Dordtenaren het huis hebben vernield. Omdat familie Van Brederode de gravin steunde, bleef er weinig van het kasteel over.

Legende of niet?

Of dit verhaal helemaal waar is, weten we dus niet zeker. Het zou ook kunnen dat het kasteel tijdens de Sint Elisabethsvloed in 1421 flinke klappen heeft gehad of juist daardoor helemaal onbewoonbaar is geworden. Daarom zijn er nog steeds mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis. Wie weet krijgen we ooit nog wat meer duidelijkheid.

Bronnen: huistemerwede, AD De Dordtenaar, isgeschiedenis.

Bekijk ook:

Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft g...

Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?

Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Do...
Lombardstraat 1C

Dordtse mysteries: zo komt de Lombardstraat aan zijn naam

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Meer over

Mysteries

adv.