Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dordtse mysteries: dit is de betekenis van deze bordjes in Dordrecht

Door Lisanne Doff 17 november 2019

Typisch een gevalletje: het valt niet op, maar áls je ze eenmaal spot, zie je ze ineens overal: deze rechthoekige plaatjes met cijfers en letters erop. Wij waren benieuwd: wat is de functie van deze bordjes? 

Aanwijsplaten

Aanwijsplaten, dat is de officiële naam van deze bordjes. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te kunnen vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er dus niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden. BK staat bijvoorbeeld voor brandkraan en AS voor afsluiters.

Cijfers

Het lijkt alsof er een T op elk bordje staat, maar die T staat voor ‘loodrecht’. Daaraan kunnen hulpdiensten zien hoever de kraan van het bordje vandaan is. Als we bijvoorbeeld naar het rode bordje op de foto bij Dubbeldam kijken, zien we dat je 1,5 meter naar achteren en 2,9 meter naar rechts moet lopen. Daar zit dus een brandkraan. Handig!

Maar brandkranen zie je toch staan?

Iedereen kent die knalrode (of soms gele) brandkranen. En in films knalt er wel eens een auto tegenaan en spuit het water metershoog de lucht in. Zo’n ding heet ook geen brandkraan maar hydrant. Maar zie je die hier in Nederland? Nee. Brandkranen zitten onder de grond, de brandweer ziet dan op zo’n bordje waar ze moeten zijn.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Een brandkraan. | Foto: indebuurt

Waarom hangen ze  aan de muur?

Aha, maar waarom hangen aanwijsplaten dan aan muren of lantaarnpalen? Dat heeft een hele praktische reden. Als het sneeuwt in Dordt en de straten zijn bedekt met witte poeder, dan kunnen hulpdiensten de aanwijsplaten nooit vinden. Vandaar dat ze worden ophangen, zodat ze makkelijk zichtbaar zijn in alle weersomstandigheden. Is er geen muur of lantaarnpaal in de buurt? Dan wordt er een paaltje gemaakt.

Lees ook: 

Waar komt het kraanwater in Dordtse huishoudens vandaan?

Het water uit onze kraan is zo vanzelfsprekend, maar heb je je wel eens afgevraagd waar ons kraanwat...
Stoofstraat Rutte Dordrecht kleur in de deuren

Dordtse mysteries: hoe komt de Stoofstraat aan zijn naam?

Heb je ooit wel eens gedacht: hoe is deze straatnaam ontstaan? We hebben onder andere het Bagijnhof,...

Meer over

Mysteries

adv.