What’s in a name? 9 x zo komen deze Dordtse straatnamen aan hun naam
Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens planviewer.nl telt Dordrecht er 1107. Maar hoe komen die straten aan…
Misschien heb je al duizend keer over de Rijksstraatweg in Dordrecht gereden. Je ben niet de enige, want deze weg wordt al heel erg lang gebruikt.
Dat de Rijksstraatweg een belangrijke weg is, wist men al heel lang geleden. Er waren nog meer soortgelijke wegen in Nederland die essentieel waren voor het verplaatsen van mensen en goederen. Het was belangrijk dat die wegen goed onderhouden werden.
Zo belangrijk zelfs dat Karel de Grote (768 – 814) al vond dat hij als keizer zijnde daar toezicht op moest houden. Door de geschiedenis heen werden dit soort wegen strata imperialis (wegen onder toezicht van de koning), viae publica (publieke wegen) en heerwegen genoemd. De voorlopers van de huidige Rijksstraatwegen, zeg maar.
In de zeventiende en achttiende eeuw bestond inmiddels een heel groot aantal doorgaande wegen in Nederland. Die waren redelijk willekeurig tot stand gekomen, maar vormden wel een samenhangend wegennet. Het werd onder meer gebruikt voor post- en reizigersvervoer. Bijna al die wegen waren onverhard en in Friesland en Zeeland waren helemaal geen postroutes over het land. Dat veranderde toen een zeer bekend historisch figuur om de hoek kwam kijken: Napoleon Bonaparte.
Napoleon liet in zijn hele rijk, dus ook Nederland, de wegen classificeren. Dat gebeurde in het jaar 1811. Hij deelde ze op in drie verschillende klassen. De routes die onder klasse een en twee vielen, waren volgens hem ‘impérial’. Dat wil zeggen dat ze door de staat zouden worden aangelegd en onderhouden.
Nadat Napoleon verslagen was en Koning Willem I in Nederland aan de macht kwam, trok hij de verantwoordelijkheid voor de wegen naar zich toe op eenzelfde manier als Napoleon. Op 28 september 1814 laat Willem I in totaal 26 wegen die door het Rijk worden onderhouden optekenen. Daar vielen ook de routes Rotterdam-Dordrecht-Breda en Dordrecht-Gorinchem onder. Dat was het eerste besluit.
In het tweede besluit werden er nog wegen in het huidige België toegevoegd. Omdat het onderhoud van al die wegen het Rijk heel veel geld zou kosten, kwam Willem I op 13 maart 1821 met een derde besluit. Daarin verdeelt hij de wegen die door provincies en lagere overheden onderhouden moeten worden, en welke door het Rijk: de eerste Rijksstraatwegen van Nederland. Dat ging in totaal om elf wegen en vijf zijwegen in heel Nederland. Hier vind je een overzicht van die wegen.
De volgende keer dat je bijvoorbeeld richting Stadslandbouwkas ‘De Oude Beer’ gaat, weet je dat je over een stukje Nederlandse geschiedenis van minimaal 200 jaar oud rijdt.
Zo is dus onze Rijksstraatweg aan zijn naam gekomen. Mooi om te weten, toch?
Winnen! Maak kans op tickets en gesigneerde items van toontje Lager
Toontje Lager komt naar Bibelot en jij kunt daar bij zijn!
Winnen! Maak kans op concerttickets én gesigneerde items van Toontje Lager
In onze gids
Populaire rubrieken