Dit waren de meest opvallende en spraakmakende Dordtse mysteries van 2020

Al je brandende vragen over Dordrecht beantwoorden we iedere week in de rubriek Dordtse mysteries. Hier is een lijstje met de tien meest gelezen en opvallendste raadsels die we in 2020 voor je oplosten. Van dobberende badeendjes tot de vreemde vlucht van een vliegtuigje boven Dordrecht. 

Wat hebben zeerovers en Dordrecht met elkaar te maken?

Zeerovers en koopvaarders. | Foto: Wikimedia

Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Dordrecht geboren en woonde jarenlang op de Voorstraat. Hij groeide op in de periode dat de Tachtigjarige Oorlog in Nederland begon. Daardoor ontwikkelde hij een enorme haat tegenover Spanjaarden, omdat hij ze verantwoordelijk hield voor alle verschrikkelijke dingen die het Spaanse leger deed.

Als jongen ging hij aan de slag als matroos en begon in Dordrecht zijn zeemansloopbaan. Hij leerde lezen en schrijven, zodat hij zich kon opwerken als kapitein. En daar bleef het niet bij. Het mysterie over Simon de Danser werd zo goed gelezen dat het een plekje in deze top 10 heeft gekregen.

 • Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?

  Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Dordrecht geboren en...

Het hoofd aan de zijkant van het Ary Scheffer beeld

Als je goed kijkt, zie je een hoofd aan de zijkant van het beeld. | Foto: LP

Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar als je er goed naar kijkt ziet het er best een beetje duister uit. Aan de zijkant van het standbeeld van Ary Scheffer, op het Scheffersplein, zie je nóg een gezicht. Jaap Bouman wist het antwoord op deze vraag en vertelde ons dat het gezicht van Ary’s moeder is. En dat is niet zomaar!

 • Dordtse mysteries: van wie is het hoofd aan de zijkant van het Ary Scheffer beeld?

  Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar als je er goed naar kijkt ziet het er best een beetje...

De grote manden in de stad

Bladkorven langs de weg van het Van Baerleplantsoen. | Foto: LP

Wat zijn toch die grote manden die in de stad staan? Dit mysterie losten we in november op dat had ook met het herfstseizoen te maken. Die manden zijn namelijk bladkorven. Een paar jaar geleden plaatste de gemeente ze nog overal in de stad, maar dat werd een duur grapje. Nu worden de korven alleen nog geplaatst als kan worden aangetoond dat er écht gebruik van wordt gemaakt én dat de buurt betrokken is bij het schoonhouden van de straten.

 • Dordtse mysteries: wat doen die grote ‘manden’ in de stad?

  Het herfstseizoen is prachtig. Bladeren verkleuren en paddenstoelen schieten uit de grond. Maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Je...

Badeendjes bij het Scheffersplein

Mysterie badeendjes Wijnhaven Dordrecht Kunstenaar X
Foto: indebuurt Dordrecht

Alle eendjes zwemmen in het water 🎵. In september dobberden er opeens allemaal badeendjes in het water bij het Scheffersplein. Een grappig gezicht, maar waarom lagen ze daar? Het was een soort project als dat van kunstenaar Banksy, die graffitikunst achterlaat op gebouwen en in metro’s. Gewoon om mensen een lach op het gezicht te bezorgen. En dat lukte!

 • Mysterie opgelost: hoe zit het met die badeendjes vlakbij het Scheffersplein?

  Loop je over de Wijnbrug of het Scheffersplein, dan ben je ze misschien wel tegengekomen: een moedereend met ruim tien...

  Mysterie badeendjes Wijnhaven Dordrecht Kunstenaar X

Wat doe die slagboom bij de Drechttunnel?

Foto: Streetview

We hopen natuurlijk dat jij je ogen goed op de weg hebt. Maar als je als bijrijder op de A16 hebt gereden, heb je misschien wel deze slagboom in de berm zien staan. Je ziet hem als je net uit de Drechtunnel komt en rechtdoor gaat bij de afslag Centrum. Die slagboom heeft een belangrijke functie en staat op een ‘wrakkenplaats’.

Wrakkenplaatsen zijn plekken langs de snelweg die zijn ingericht om na een incident de voertuigen snel van de weg te krijgen. Je ziet ze vooral vaak bij tunnels. Ook is er plek om ambulances, politie en eventueel brandweerwagens neer te zetten.

 • Dordtse mysteries: wat doet die slagboom bij de Drechttunnel?

  We hopen natuurlijk dat jij je ogen goed op de weg hebt. Maar als je als bijrijder eens op de...

Zo komt het Geldelozepad aan zijn naam

Foto: Streetview

Er zijn zooooveel straatnamen in Dordrecht, maar hoe komen ze aan hun naam? Het mysterie over het Geldelozepad werd erg goed gelezen en dat snappen we wel, want er zijn nog maar zeven gemeenten in Nederland met een Geldelozepad of -straat.

Als je naar de straatnaam kijkt, kun je er al uit opmaken wat de betekenis is. In de naam zitten namelijk de woorden ‘geld’ en ‘loos’ verstopt. Geldloos. Een geldeloze was dus iemand zonder geld, een armoedzaaier. Daarom zijn er ook nog maar weinig van deze straten, omdat niemand in een straat wilde wonen die doet denken aan armoede.

Dit vliegtuigje maakte een vreemde vlucht boven Dordrecht

Beeld: Flightradar24

Een vliegtuigje had vrijdag 15 mei het heen-en-weer van iets gekregen. Urenlang vloog het over onder andere Dordrecht, Werkendam, Sliedrecht en Wijngaarden. Die route zag er bijzonder uit, dus wilden we wel eens weten waarom het vliegtuigje zo vloog. Het bleek om een zogeheten ‘survey vlucht’ te gaan. Er worden metingen gedaan en foto’s en video’s gemaakt.

 • Mysterie: de vreemde vlucht van dit vliegtuigje boven Dordrecht

  Stel je eens voor dat je op Flightradar kijkt en dat je opeens iets heel geks ziet. Vliegtuigen vliegen weleens vreemde...

Waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

In Den Verdwaelden Koogel. | Foto: Streetview

Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft gekregen. In sierlijke letters staat ‘In Den Verdwaelden Koogel’ geschreven. En als je dan nog iets verder omhoog kijkt, zie je linksbovenin een kogel zitten. Deze kogel is afkomstig van één van de twee beschietingen van de Fransen op Dordrecht in 1813. Er zit een heel verhaal achter en doordat jullie zo nieuwsgierig waren, is het één van de best gelezen mysteries van 2020.

 • Dordtse mysteries: waarom heet dit pand aan de Varkenmarkt ‘In Den Verdwaelden Koogel’?

  Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft...

De geblurde huizen op Streetview

Een huis in Stadspolders is geblurd. | Foto: Streetview

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Streetview. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. Wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld een geblurd huis in Stadspolders.

 • Mysterie: dit is waarom sommige Dordtse huizen geblurd zijn op Streetview

  Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Streetview. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je...

Waarom het pand van Miss Etam opeens leegstond

Het pand van Miss Etam staat sinds kort leeg. | Foto: indebuurt Dordrecht

Dit was volgens jullie het meest opvallende mysterie van 2020. Het verhaal werd duizenden keren gelezen en ook op social media ging het los met reacties. Want het leek wel alsof de Miss Etam van de één op de andere dag weg was.

In september werd Miss Etam overgenomen door NXT Fashion van Martijn Rozenboom. Hij nam de keten over na het faillisement van de Belgische modegroep FNG, waar Miss Etam eerst bij hoorde. De bezem ging erdoor en veel filialen moesten sluiten. Het leek zulk goed nieuws te zijn: Miss Etam in Dordrecht hoorde niet bij de 28 zaken in Nederland die dichtgingen of verhuisden. Althans, zo leek het. Het filiaal moest toch sluiten en nu staat het grote pand op de Sarisgang leeg.

 • Dordtse mysteries: dit is waarom de Miss Etam toch ineens leegstaat

  Kledingwinkel Miss Etam in de binnenstad van Dordrecht ziet er verlaten uit. Waar onze stad eind september nog de dans...

Volgend jaar zijn we terug met nóg meer mysteries uit Dordrecht!

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Dordts mysterie: waarom Sterrenburg een bloemkoolwijk is”

Dordts mysterie: waarom Sterrenburg een bloemkoolwijk is

sterrenburg
Ga naar “Dordts mysterie: wat gebeurt er achter deze roze dozen op de Voorstraat?”

Dordts mysterie: wat gebeurt er achter deze roze dozen op de Voorstraat?

Aangeboden door byBranderhorst.

byBranderhorst op de Voorstraat-Noord heeft een roze etalage door Aestetic Studios
Ga naar “Dordts mysterie: hoe komt de Zakkendragersstraat aan haar naam?”

Dordts mysterie: hoe komt de Zakkendragersstraat aan haar naam?

In onze gids

Ga naar “Jack’s Steakhouse”

Jack’s Steakhouse

 • Baanhoekweg 50
 • Argentijnse restaurants
 • 11:00 - 22:00
Jack's steakhouseJack's steakhouse

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis PME Legend t-shirt ter waarde van 29,99 euro”

Gratis PME Legend t-shirt ter waarde van 29,99 euro

 • Vrije Tijds Centrum
 • Geldig t/m 17 juli 2022

Topper

Ga naar “Gratis zomertas”

Gratis zomertas

 • Bruna Sterrenburg
 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Magical Mystery Box”

Magical Mystery Box

 • Magical Gifts
 • Geldig t/m 6 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Eastpak tas € 24,99”

Eastpak tas € 24,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Verzorgende IG”

Verzorgende IG

 • PZC Dordrecht
 • Parttime

Topper

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • PBM Express
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Ervaren Sales Consultant”

Ervaren Sales Consultant

 • Lucom Benelux
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Patissier/banketbakker M/V”

Patissier/banketbakker M/V

 • Banketbakkerij & Konditorei Van der Sterre
 • Fulltime/Parttime
Slagroomtaart | Van der Sterre | Indebuurt Dordrecht
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • NAME IT
 • Parttime
NAME IT Dordrecht kinderkleding tieners

Agenda

Ga naar “Film: 12 Angry Men”

Film: 12 Angry Men

 • Cinema The Movies Dordrecht
 • Van 9 jul t/m 10 jul
Cinema The Movies toont een weekend de film 12 Angry MenCinema The Movies toont een weekend de film 12 Angry Men

Topper

Ga naar “Film: Elvis”

Film: Elvis

 • Cinema The Movies Dordrecht
 • Van 23 jun t/m 3 aug
De film Elvis draait vanaf juni 2022 in Cinema The Movies in DordrechtDe film Elvis draait vanaf juni 2022 in Cinema The Movies in Dordrecht

Topper

Ga naar “Pasar Malam 2022”

Pasar Malam 2022

 • Van 7 aug t/m 10 aug
Ga naar “Big Rivers 2022”

Big Rivers 2022

 • Van 15 jul t/m 17 jul
Ga naar “Dordtse Boekenmarkt 2022”

Dordtse Boekenmarkt 2022

 • 3 juli 2022