Dordtse mysteries: wat hebben piraten en Dordrecht met elkaar te maken?
Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Dordrecht geboren en...
Al je brandende vragen over Dordrecht beantwoorden we iedere week in de rubriek Dordtse mysteries. Hier is een lijstje met de tien meest gelezen en opvallendste raadsels die we in 2020 voor je oplosten. Van dobberende badeendjes tot de vreemde vlucht van een vliegtuigje boven Dordrecht.
Wist jij dat Dordrecht een piraat als inwoner had? Simon Simonsz de Danser werd omstreeks 1577 in Dordrecht geboren en woonde jarenlang op de Voorstraat. Hij groeide op in de periode dat de Tachtigjarige Oorlog in Nederland begon. Daardoor ontwikkelde hij een enorme haat tegenover Spanjaarden, omdat hij ze verantwoordelijk hield voor alle verschrikkelijke dingen die het Spaanse leger deed.
Als jongen ging hij aan de slag als matroos en begon in Dordrecht zijn zeemansloopbaan. Hij leerde lezen en schrijven, zodat hij zich kon opwerken als kapitein. En daar bleef het niet bij. Het mysterie over Simon de Danser werd zo goed gelezen dat het een plekje in deze top 10 heeft gekregen.
Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar als je er goed naar kijkt ziet het er best een beetje duister uit. Aan de zijkant van het standbeeld van Ary Scheffer, op het Scheffersplein, zie je nóg een gezicht. Jaap Bouman wist het antwoord op deze vraag en vertelde ons dat het gezicht van Ary’s moeder is. En dat is niet zomaar!
Wat zijn toch die grote manden die in de stad staan? Dit mysterie losten we in november op dat had ook met het herfstseizoen te maken. Die manden zijn namelijk bladkorven. Een paar jaar geleden plaatste de gemeente ze nog overal in de stad, maar dat werd een duur grapje. Nu worden de korven alleen nog geplaatst als kan worden aangetoond dat er écht gebruik van wordt gemaakt én dat de buurt betrokken is bij het schoonhouden van de straten.
Alle eendjes zwemmen in het water 🎵. In september dobberden er opeens allemaal badeendjes in het water bij het Scheffersplein. Een grappig gezicht, maar waarom lagen ze daar? Het was een soort project als dat van kunstenaar Banksy, die graffitikunst achterlaat op gebouwen en in metro’s. Gewoon om mensen een lach op het gezicht te bezorgen. En dat lukte!
We hopen natuurlijk dat jij je ogen goed op de weg hebt. Maar als je als bijrijder op de A16 hebt gereden, heb je misschien wel deze slagboom in de berm zien staan. Je ziet hem als je net uit de Drechtunnel komt en rechtdoor gaat bij de afslag Centrum. Die slagboom heeft een belangrijke functie en staat op een ‘wrakkenplaats’.
Wrakkenplaatsen zijn plekken langs de snelweg die zijn ingericht om na een incident de voertuigen snel van de weg te krijgen. Je ziet ze vooral vaak bij tunnels. Ook is er plek om ambulances, politie en eventueel brandweerwagens neer te zetten.
Er zijn zooooveel straatnamen in Dordrecht, maar hoe komen ze aan hun naam? Het mysterie over het Geldelozepad werd erg goed gelezen en dat snappen we wel, want er zijn nog maar zeven gemeenten in Nederland met een Geldelozepad of -straat.
Als je naar de straatnaam kijkt, kun je er al uit opmaken wat de betekenis is. In de naam zitten namelijk de woorden ‘geld’ en ‘loos’ verstopt. Geldloos. Een geldeloze was dus iemand zonder geld, een armoedzaaier. Daarom zijn er ook nog maar weinig van deze straten, omdat niemand in een straat wilde wonen die doet denken aan armoede.
Een vliegtuigje had vrijdag 15 mei het heen-en-weer van iets gekregen. Urenlang vloog het over onder andere Dordrecht, Werkendam, Sliedrecht en Wijngaarden. Die route zag er bijzonder uit, dus wilden we wel eens weten waarom het vliegtuigje zo vloog. Het bleek om een zogeheten ‘survey vlucht’ te gaan. Er worden metingen gedaan en foto’s en video’s gemaakt.
Als je over de Varkenmarkt loopt en bij nummer 45 aankomt, zul je zien dat het pand een naam heeft gekregen. In sierlijke letters staat ‘In Den Verdwaelden Koogel’ geschreven. En als je dan nog iets verder omhoog kijkt, zie je linksbovenin een kogel zitten. Deze kogel is afkomstig van één van de twee beschietingen van de Fransen op Dordrecht in 1813. Er zit een heel verhaal achter en doordat jullie zo nieuwsgierig waren, is het één van de best gelezen mysteries van 2020.
Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Streetview. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kunt zien. Wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld een geblurd huis in Stadspolders.
Dit was volgens jullie het meest opvallende mysterie van 2020. Het verhaal werd duizenden keren gelezen en ook op social media ging het los met reacties. Want het leek wel alsof de Miss Etam van de één op de andere dag weg was.
In september werd Miss Etam overgenomen door NXT Fashion van Martijn Rozenboom. Hij nam de keten over na het faillisement van de Belgische modegroep FNG, waar Miss Etam eerst bij hoorde. De bezem ging erdoor en veel filialen moesten sluiten. Het leek zulk goed nieuws te zijn: Miss Etam in Dordrecht hoorde niet bij de 28 zaken in Nederland die dichtgingen of verhuisden. Althans, zo leek het. Het filiaal moest toch sluiten en nu staat het grote pand op de Sarisgang leeg.
Volgend jaar zijn we terug met nóg meer mysteries uit Dordrecht!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Dordrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Dordrecht.
Aangeboden door byBranderhorst.
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper