Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit gebeurde er vroeger in deze Dordtse gebouwen

Door Lisanne Doff 21 oktober 2019

Veel van de oude gebouwen in Dordrecht zijn voor ons zo vanzelfsprekend. Je denkt er misschien niet bij na als je er langs loopt, maar jarenlang werden gebouwen voor andere doeleinden gebruikt. Wat gebeurde er vroeger bijvoorbeeld in het Leprooshuis of Pelgrimshuys? 

Bron: Monumenten in Dordrecht

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Leprooshuis

Foto: Stockfoto

Het Leprooshuis vind je in de Vriesestraat 117-119 en werd ook wel een gesticht genoemd. Vroeger werd dit pand gebruikt om de zieken van de anderen te scheiden. Dit gebeurde eerst in het Heilig Geest- en Pesthuis van de Grote Kerk, maar werd daarna voortgezet in de Vriesestraat. Het Leprooshuis bood onderdak aan mensen die buiten de maatschappij vielen. Je kunt denken aan alcoholisten, mensen met de pest, weeskinderen en mensen met Lepra. Vandaar de naam Leprooshuis. In 1759 werd het Leprooshuis gesloten, maar de naam staat nog steeds boven de ingang. Op dit moment wordt het pand gebruikt als kantoor.

Pakhuis Stokholm

Foto: Flickr/Delphinidaesy

Tegenwoordig wordt dit pand aan de Wolwevershaven regelmatig op de foto gezet. Dat is nog best een opgave, vanwege de hoogte van het gebouw. Vroeger werd dit pand gebruikt als pakhuis om graan op te slaan. Vanwege de hoogte van het huis, was er ruimte voor een hoop zakken. De werknemers die toen de zakken graan in Stokholm brachten, moesten dit op hun rug de trappen opdragen. Het pakhuis is vernoemd naar de opdrachtgever van de bouw. Dat was Anthony de Bruijn, een koopman geboren in Stockholm. Nu wordt het gebouw gebruikt als kantoorpand.

Pelgrimshuys

Foto: VVV Dordrecht

De naam van dit pand aan de Grotekerksbuurt 15 zegt het eigenlijk al. In de veertiende eeuw werd op deze plek een gasthuis gesticht door de Sint-Jacobsheren. Pelgrims die naar Spanje onderweg waren, konden hier terecht voor onderdak. Toen er steeds minder pelgrims waren, kreeg het Pelgrimshuys een andere functie. Door de jaren heen diende het onder andere als weeshuis, bejaardentehuis, nonnenwoning, mortuarium en plek voor een verpleegstersopleiding. Sinds 2005 wordt het Pelgrimshuys als balletstudio gebruikt.

Het Magazijn

Het Magazijn Dordrecht - concept store Dordrecht - indebuurt.nl
Foto: indebuurt Dordrecht

Op Voorstraat 180 vind je nu Het Magazijn, maar in 1902 werd het als meubelwinkel geopend. Een timmerman verbouwde twee panden op de Voorstraat tot één groter geheel. In 1993 werd Voorstraat 180 nóg een keer verbouwd en werd een aangrenzend pand bij de verbouwing getrokken. Na de verbouwing kwam Centrum Beeldende Kunst in het gebouw. In 2018 opende Het Magazijn er de deuren en daarmee blijft de creatieve oorsprong in stand. Verschillende lokale initiatieven, zoals het restaurant, galerie en Velvet Music zitten onder één dak.

De Onbeschaamde

Foto: indebuurt Dordrecht

Ken je het beeld van het naakte jongetje op de gevel van Wijnstraat 123 gezien? Dat beeld staat daar niet zomaar, want het huis dankt zijn naam aan dit jongetje. In 1650 liet burgemeester Abraham van Beveren het huis aan de Wijnstraat 123 bouwen. Daarnaast kocht hij nog twee huizen. Er is een legende die zegt dat de mannen die in de huizen gingen wonen een weddenschap met elkaar aangingen. Wie durfde de inwoners het meest uit te dagen met een versiering op één van de woonhuizen? Bij De Onbeschaamde werd dit het naakte jongetje. Nu zit er een uitzendbureau in het gebouw, maar veel van de oude elementen zijn bewaard gebleven.

Lees hier meer over de Onbeschaamde:

Binnenkijken bij De Onbeschaamde aan Wijnstraat 123

Heb je dat beeld van het naakte jongetje wel eens op de gevel van Wijnstraat 123 gezien? Dat beeld s...

Meer zoals dit artikel:

Dit zijn volgens jullie de 10 lelijkste gebouwen in Dordrecht

Wij houden van Dordrecht en we krijgen maar geen genoeg van de historische gebouwen. Maar laten we e...

Binnenkijken bij Voorstraat 125 met het ‘feministische’ plafond

Je bent er vast wel eens langsgelopen, het huis op Voorstraat 125. Maar wat zit er achter die deur v...

Dordtse mysteries: wat maakt deze boom bij het Weizigtpark zo bijzonder?

We lopen of fietsen er talloze keren langs, maar staan er misschien niet bij stil hoe bijzonder somm...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.